Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

ads

Znaci i naredbe koje daju ovlascena lica

 

 

policajac Znaci se daju rukama, odnosno polozajem tela ovlašcenog lica, uredajima za davanje svetlosnih i zvucnih znakova, tablicom ili zastavicom za regulisanje saobracaja, a naredbe usmeno. Ucesnici u saobracaju moraju da postupaju po zahtevima izrazenim pomocu znakova ili po naredbama ovlascenih lica koja vrse kontrolu i regulisanje saobracaja.

 

ZNACI SE MOGU DAVATI I IZ VOZILA.

Propisane znake kojima se naredjuje smanjenje brzine kretanja, ubrzanje kretanja i zaustavljanje vozila, policijski sluzbenici mogu davati i iz vozila, odnosno motocikla, kada policijski sluzbenik, odnosno VOZILO ima vidno obelezje policije.

 

 

KADA OVLASCENO LICE ILI POLICIJSKI SLUZBENIK REGULISE SAOBRACAJ, TADA MORATE POSTUPITI PO NJEGOVIM ZNACIMA ILI NAREDBAMA, A NE PO PRAVILIMA SAOBRACAJA, SAOBRACAJNIM ZNAKOVIMA ILI SEMAFORIMA.

Ako regulise saobracaj na raskrsnici, znake kojima se naredjuje zaustavljanje svih vozila i zabrana prolaza za odredjene ucesnike u saobracaju, policijski sluzbenik moze davati samo ako se nalazi u sredistu raskrsnice.

Izuzetno ako bi se time efikasnije i bezbednije regulisao saobracaj, znake moze davati i policijski sluzbenik koji se nalazi na drugom pogodnom mestu na kolovozu raskrsnice, pod uslovom da je lako uocljiv od strane svih ucesnika u saobracaju.

Ako se na raskrsnici nalazi vise policijskih sluzbenika koji regulisu saoracaj, znaci koje oni daju moraju biti medjusobno uskladjeni.

Pojedine znake policijski sluzbenik moze da daje ne samo na raskrsnici vec i prilikom regulisanja saobracaja na otvorenom putu (van raskrsnice) - imaju isto znacenje.

 

Znaci i naredbe se daju na propisan nacin i moraju biti jasni, nedvosmisleni, uocljivi, odnosno cujni i imaju prvenstvo u odnosu na saobracajnu signalizaciju i propisana pravila saobracaja.

 

Znaci koje daju ovlascena lica imaju sledece znacenje:

 

policajac regulise saobracaj Desna ruka podignuta vertikalno sa dlanom otvorene sake usmerenim prema levo – znaci obavezno zaustavljanje za sva vozila. Ako je taj znak dat na raskrsnici, znaci zabranu prolaza za vozila, osim za ona vozila koja se, u momentu kad ovlasceno lice podigne ruku, ne mogu na bezbedan nacin zaustaviti, a za pesake – zabranu da prelaze kolovoz .
    Ako je znak dat na otvorenom putu, on ima navedeno znacenje samo kad se ovlasceno lice nalazi na kolovozu. Ovaj znak se moze davati i tablicom.

obavezno zaustavljanje Desna ruka podignuta vertikalno sa dlanom otvorene sake usmerenim prema napred - znaci obavezno zaustavljanje za sva vozila prema kojima je okrenut dlan i prsa policijskog sluzbenika. Ovaj znak ima navedeno znacenje samo kada se policijski sluzbenik nalazi na kolovozu, pri cemu se za davanje znaka mora izabrati pregledno i bezbedno mesto. Prilikom davanja ovog znaka, policijski sluzbenik moze dodatnim znakom rukom pokazati odredjenom vozacu gde da pomeri i zaustavi svoje vozilo radi bezbedne kontrole.

zabrana prolaza za sve ucesnike u saob. koji sece smer predrucene ruke Zabrana prolaza za sve ucesnike u saobracaju ciji smer kretanja sece smer predrucene ruke. Desna ruka horizontalno predrucena sa dlanom otvorene sake usmerenim prema levo – znaci zabranu prolaza za sve ucesnike u saobracaju ciji smer kretanja sece smer predrucene ruke.
                Ovaj znak se moze davati i tablicom.

 

 

 

 Telo u normalnom stojecem stavu ili telo u istom stavu sa rukama horizontalno odrucenim – oznacava da se vozila koja dolaze iz pravca u kome su okrenuta ledja, odnosno prsa ovlascenog lica moraju zaustaviti, a da vozila koja dolaze sa bocnih strana tog lica imaju pravo prolaza.

smanji brzinu Smanjenje brzine - Lagano mahanje horizontalno odrucenom rukom gore-dole, sa dlanom otvorene sake okrenutim na dole, znaci da vozac u cijem smeru se daje taj znak treba da smanji brzinu kretanja vozila.

ubrzaj Povecanje brzine - Horizontalno predrucena ruka savijena u laktu, sa otvorenom sakom i kruzno kretanje podlaktice i sake ( u smeru okretanja tockova vozila na koje se znak odnosi) – znaci da vozac u cijem se smeru daje ovaj znak, treba da ubrza kretanje vozila.
              Ovaj znak se moze davati  tablicom  i iz vozila.

Zaustavljanje vozila - Horizontalno odrucena ruka sa dlanom otvorene sake usmerene prema odredjenom vozilu – znaci da je vozac tog vozila obavezan da zaustavi vozilo kojim upravlja.

Blize pomeranje vozila - Horizontalno odrucena ruka sa dlanom otvorene sake okrenutim na gore i lagano mahanje podlaktice i sake savijanjem u laktu - znaci da vozac u cijem smeru se daje znak treba da pomeri svoje vozilo blize raskrsnici, odnosno ovlascenom licu koje daje znak.

 

Zvucni znaci koje daju ovlascena lica STOP tablicom i pistaljkom

 

 

Za davanje znakova kojima se naredjuje zaustavljanje, zabrana prolaza i smanjenje, odnosno ubrzanje kretanja vozila, policijski sluzbenik moze upotrebljavati Stop tablicu.

 

stop tablica

Stop tablica mora biti presvucena refektujucom materijom ili izgradjena na nacin da se moze osvetliti sopstvenim izvorom svetlosti, koji emituje svetlost crvene boje.

Na osnovi STOP tablice koju koriste policijski sluzbenici ispisan je tekst "STOP POLICIJA".

 Zvucni znaci pistaljkom primenjuju se samo u kombinaciji sa znacima koji se daju rukama i to samo kad se ovlasceno lice nalazi van vozila.

Zvucni znaci koje ovlasceno lice daje  pistaljkom imaju sledece znacenje : 

  • Jedan dug zvizduk  znaci poziv ucesnicima u saobracaju koji ga cuju da obrate paznju na ovlasceno lice koje ce pomocu odgovarajuceg znaka izraziti odredjeni zahtev.       
  • Vise uzastopnih kratkih zvizduka  znaci da je neki od ucesnika u saobracaju postupio protivno zahtevu izrazenom pomocu datih znaka , pravilima saobracaja ili saobracajnim znakovima.

      

  Svetlosni znaci koje rucno daju ovlascena lica

  Svetlosni znak koji se daje sredstvima koja  se rucno koriste ( baterijska lampa i sl . )  je postojano crveno svetlo, kojim ovlasceno lice mase upravno na uzduznu osu puta. Taj znak znaci obavezu za vozaca da zaustavi vozilo koje se krece na delu puta gde se taj svetlosni znak dajei na koga se znak odnosi, da bezbedno zaustavi svoje vozilo na kolovozu, a po mogucnosti van kolovoza, neposredno ispred policijskog sluzbenika koji taj znak daje. Za ostale ucesnike oznacava obavezu da smanje brzinu kretanja svog vozila, odnosno da se krecu sa povecanom opreznoscu.

   

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©