Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

ads

 MIMOILAZENJE

 

Mimoilazenje je prolazenje vozilom pored drugogo vozila koje se po istom kolovozu krece iz suprotnog smera.

 

 

 

Pri mimoilazenju vozac je duzan da sa svoje leve strane ostavi dovoljno rastojanja izmedju svog vozila i vozila sa kojim se mimoilazi, a po potrebi i da svoje vozilo pomeri ka desnoj ivici kolovoza.

Pri mimoilazenju sa pesakom, vozac je duzan da drzi bezbedno rastojanje izmedju vozila i pesaka.

 

 

 

 

 

 

 

mimoilazenje

 

 Ako zbog neke prepreke na putu ili zbog drugih ucesnika u saobracaju ne moze da se izvrsi bezbedno mimoilazenje vozac sa cije je strane prepreka duzan je da uspori kretanje svog vozila i da ga po potrebi i zaustavi da bi propustio vozilo iz suprotnog smera.

 

5487

 

Kad na raskrsnici vozila dolaze is suprotnih smerova i skrecu ulevo, vozac mimoilazi vozilo iz suprotnog smera na taj nacin sto ga propusta sa svoje desne strane.

 

 

 

 

 

5871

 

  Ako je zbog nedovoljne sirine puta ili zbog neke prepreke na putu mimoilazenje onemoguceno, voac, kome je to s ozbirom na osobine puta i okolnosti saobracaja lakse da izvede duzan je da se prvi zaustavi i da, po potrebi, kretanjem, unazad ili na drugi nacin pomeri svoje vozilo i zauzme na putu polozaj koji omogucava mimoilazenje.

 

 

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©