Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

ads

UKLJUCIVANJE U SAOBRACAJ VOZILA JAVNOG GRADSKOG PREVOZA

 

 

 

 

Za vreme voznje u naselju, vozac je duzan da vozilu javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obelezenom vozilu kojim se vrsi organizovani prevoz dece omoguci ukljucivanje u saobracaj kad to vozilo izlazi sa stajalista koje se nalazi van kolovoza, odnosno sa prosirenja saobracajne trake koja sluzi za stajaliste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bus

 Na zadnjoj strani autobusa moze biti  postavljena nalepnica plave ili zute boje koja podseca vozace na navedenu zakonsku odredbu.

 

 

 

 

 

 

 

Ako vozilo javnog gradskog prevoza putnika (AUTOBUS, TROLEJBUS) vrsi ukljucivanje na kolovoz sa STAJALISTA IZGRADJENOG NA KOLOVOZU, vozac ovog vozila mora da propusti vozila koja se krecu kolovozom.

 

 

 

 

 

 

Vozac vozila koje se krece pored vozila javnog prevoza putnika ili pored autobusa kojim se vrsi prevoz za sopstvene potrebe, zaustavljenog na stajalistu, mora da se krece smanjenom brzinom tako da ne ugrozava lica koja u to vozilo ulaze, odnosno iz njega izlaze.

 

 

 

 

Ako je stajaliste na sredini kolovoza, vozac mora da zaustavi svoje vozilo iza vozila javnog gradskog prevoza putnika, kad lica, ulazeci, odnosno izlazeci iz tog vozila, moraju da predju preko saobracajne trake, kojom se vozilo krece.

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©