info
download

 

 

 

 

 

 

Download

 

P - nalepnica

 

 

P oznaka, nalepnica na vozilu za vozace sa probnom vozackom dozvolom P - nalepnica, oznaka na vozilu

Izgled ''nalepnice'' za vozace koji imaju probnu vozacku dozvolu.


U prvilniku pise:
Oznaka „P“ moze biti zalepljena na vozilu samo kada vozilom upravlja vozac pocetnik tj. vozac B kategorije koji je prvi put polozio vozacki ispit i poseduje Probnu vozačku dozvolu.


Kazna za nepostavljanje ove oznake na vozilu je 3000 dinara.

citroen-c3-P-oznaka-nalepnica

Postavlja se tako da bude vidljiva u gornjem desnom uglu na prednjem vetrobranskom staklu (mesto iznad glave  suvozaca), isto tako i na zadnjem - gornji desni ugao.

Dimenzije nalepnice su 10x10cm.

Preuzmi OVDE.

Ukoliko imate stampac u boji, PDF format možete sami odstampati na formatu papira A4, a zatim iskrojiti makazama oznaku. Cuvajte je u nekoj providnoj plasticnoj kesici i po potrebi mozete brzo da je zalepite lepljivom trakom na propisano mesto kada uzimate automobil od roditelja.

Ili pak, mozete iskoristiti JPG format.

Preuzmi:
Slika jpg format: OVDE.

 

 

 

 

 

Evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi

Vozaci su od 10. decembra 2009. godine u obavezi da u vozilu imaju  formular takozvanog Evropskog izvestaja o saobracajnoj nezgodi (European Accident Report). Ukoliko ga neposeduju, sledi novcana kazna i do 50.000 dinara.

Inace, to je standardni  obrazac koji se koristi u celoj Evropi i validan je umesto policijskog izvestaja u slucaju manjih saobracajnih nezgoda (bez povredjenih i poginulih, kao i u slucaju manje materijalne stete do 500 eur)

Za saobracajne nezgode u kojima je ucestvovalo 2 vozaca, popunjava se 1 obrazac. Za nezgode u kojima je ucestovalo 3 vozila popunjavaju se 2 obrasca, itd...

Nije bitno ciji će se obrazac popuniti, vazno je obratiti paznju na tacnost i citljivost podataka na originalnom i indigovanom primerku.

Original, tj. prvu stranu Evropskog izvestaja dostavlja lice koje prijavljuje stetu. Sva polja na Evropskom izveštaju su obavezna i nakon popunjavanja ne trpe ispravke. Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, Evropski izvestaj pored potpisa, treba da bude overen i pecatom pravnog lica.

Ako se ne može sa sigurnoscu utvrditi da je steta manja od 500 evra ili ako ucesnici u saobracajnoj nesreci ne mogu da se sloze oko toga ko je odgovoran za nastalu nezgodu potrebno je pozvati policiju radi sacinjavanja zapisnika. Sa zapisnikom policije i dokumentacijom neophodnom za prijavu steta po polisama autoodgovornosti, osteceno lice prijavljuje stetu u osiguravajucoj kuci kod koje je osigurano vozilo koje je prouzrokovalo saobracajnu nesrecu.

Za vozace za koje se u slucaju redovne kontrole, ili saobracajne nezgode utvrdi se da nisu popunili, ili nemaju Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi predvidjene su visoke novcane kazne.
Evropski izvestaj o saobracajnim nezgodama ce se izdavati uz polisu autoosiguranja, ili ga mozete preuzeti i sa naseg sajta :

OVDE.

 

 

Novi Zakon o bezbednosti na putevima

 

Preuzmi ovde:

Zakon o bezbednosti u saobracaju.

 

Test za polaganje vozačkog ispita (pre promene Zakona)

 

znak stop zabranjeno parkiranje i zaustavljanje

Ukoliko želite još jedan test za proveru znanja o bezbednosti u saobraćaju, potpuno besplatno ga možete preuzeti ovde klikom na: test

Naš priljatelj Janko Paroškaj, autor udzbenika "Putokaz" i autor pomenutog testa uz našu pomoć Vam pruža mogućnost provere znanja, velicina je 1 mb.

Puno uspeha u rešavanju zadataka.

 

Novi TEST za polaganje vozackog ispita, Uprava saobracajne Policije

 

Zvanicni testovi za polaganje vozackog ispita, Uprava saobracajne Policije.

Ovde mozete preuzeti testove koje cete imati na teorijskom delu ispita za vozace, puno znanja u resavanju Novih testova za polaganje vozackog ispita.

Uvodno objasnjenje

Pravila saobracaja

Saobracajna signalizacija

Vozaci

Vozila

Osnove bezbednosti saobracaja i pojmovi

Posebne mere i ovlascenja

Posledice nepostovanja propisa

 

 

Odgovori na pitanja za teorijski ispit

u saradnji sa auto skolom PRAVO preuzmite sa linka ispod ili resavajte ON-LINE klikom na kvadratic u ponudjenom odgovoru

 

Uvodno objašnjenje - preuzmi ovde

- Pravila saobraćaja1.deo-preuzmi   2.deo-preuzmi   3.deo-preuzmi

- Saobraćajna signalizacija1.deo-preuzmi   2.deo-preuzmi   3.deo-preuzmi

- Vozači- preuzmi ovde

- Vozila- preuzmi ovde

- Osnove bezbednosti saobraćaja i pojmovi- preuzmi ovde

- Posebne mere i ovlašćenjapreuzmi ovde

- Posledice nepoštovanja propisa- preuzmi ovde

 

NAPOMENA: Ukoliko uočite neke greške ili imate primedbu na tačan odgovor u testu, molimo Vas da nas obavestite o tome jer postoji mogućnost greške.

 

margina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©2007-2011

 

  Powered by Batanele©