Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

 

ads

 

 

SAOBRAĆAJ RADNIH MAŠINA, TRAKTORA I MOTOKULTIVATORA

 

 

 

motokultivator Motokultivator (M kategorija) je motorno vozilo koje se sastoji iz pogonsko-upravljackog i tovarnog dela, koji su konstruktivno razdvojivi, a u saobracaju na putu ucestvuju iskljucivo kao jedna celina, ciji pogonski deo prema konstrukciji, uredjajima, sklopovima i opremi je namenjen i osposobljen za guranje, vucenje, nosenje ili pogon izmenljivih prikljucaka za izvodjenje poljoprivrednih radova, cija najveca konstrukcijska brzina nije veca od 30 km/h i cija snaga motora nije veca od 12 kW,

 

Radna masina (F kategorija) je motorno vozilo koje je prvenstveno namenjeno za izvodjenje odredjenih radova (kombajn, valjak, grejder, utovarivac, rovokopac, buldozer, viljuskar i sl.) i cija najveca konstruktivna brzina kretanja ne prelazi 45 km/h,

radna masina

 

Traktor (F kategorija) je motorno vozilo koje ima najmanje dve osovine i koje je prvenstveno namenjeno za vucenje, guranje, nosenje ili pogon izmenjivih prikljucaka za izvodjenje prvenstveno poljoprivrednih, sumskih ili drugih radova i za vucu prikljucnih vozila za traktor,

traktor

 

Radna maina, motokultivator i traktor u saobracaju na putu moraju imati ispravne uredjaje za upravljanje i za zaustavljanje.

Traktor i radna masina smeju u saobracaju na putu da imaju samo prikljucke za izvodjenje radova shodno njihovoj nameni koji moraju biti propisno oznaceni.


Radna masina i motokultivator ne smeju u saobracaju na putu da vuku prikljucno vozilo.

 

 

 

 

 

 

 

Na radnoj masini ili prikljucku za vreme voznje mogu se nalaziti samo vozac i pratilac. Radnom masinom koja ucestvuje u saobracaju na putu sme da upravlja lice koje ima dozvolu za upravljanje radnom masinom.

 

buldozer

 

 

 

 

 

 

 

U saobracaju na putu motokultivatorom sme da upravlja lice koje ima navrsenih 15 godina zivota i kategoriju M. Dok vozac bilo koje vise kategorije koju poseduje, moze da upravlja i motokulivatorom.

prvoz lica motokultivatorom

 

Motokultivator mora imati kocioni sistem koji obezbedjuje kocenje minimum jedne osovine. U slucaju otkaza kocnice na jednom tocku mora biti ispravno kocenje na drugom tocku.

    U prikljucnom vozilu koje vuce motokultivator u saobracaju na putu, dozvoljen je prevoz najvise tri lica, koja rade na utovaru i istovaru tereta ili obavljanju poljoprivrednih radova. Prevoz lica moze se vrsiti samo ako motokultivatorom u saobracaju na putu upravlja lice koje ima vazecu dozvolu za vozaca motokultivatora.

 

 

Registraciona nalepnica se izdaje u trajnom vazenju za traktore, radne masine, prikljucna vozila za traktor i motokultivatore koji podlezu ponovnoj registraciji samo prilikom promene vlasnika, nosioca prava koriscenja, promene prebivalista vlasnika na teritoriju drugog registarskog podrucja ili drugih podataka koji se unose u saobracajnu dozvolu.


Vlasnici traktora, radnih masina, prikljucnih vozila za traktor i motokultivatora, duzni su da nakon izdavanja registracione nalepnice, svake godine obave redovni tehnicki pregled, o cemu se izdaje potvrda o tehnickoj ispravnosti.

Kad upravlja vozilom vozac mora imati kod sebe saobracajnu dozvolu, odnosno potvrdu o tehnickoj ispravnosti traktora, prikljucnih vozila za traktor, radnih masina i motokultivatora i duzan je da je pokaze na zahtev ovlascenog lica.

 

 

uspon

U cilju primene pravila o mimoilazenju na delu puta koji je saobracajnim znakom oznacen kao opasan uspon, odnosno kao opasna nizbrdica, vozila se klasifikuju od vise ka nizoj vrsti na sledeci nacin:

  • skup vozila,
  • autobus,
  • teretno vozilo,
  • radna masina, traktor,
  • putnicko vozilo i
  • vrsta koju cine motocikl, moped, tricikl i cetvorocikl,

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©