Powered by Batanele©  
             

 

 

Dryanje volana

 

Motornim vozilom u saobracaju na putu moze samostalno da upravlja samo lice koje ima vazecu vozacku dozvolu za tu kategoriju vozila , stranu vozacku dozvolu ili medjunarodnu vozacku  dozvolu, zatim, licnu kartu, saobracajnu dozvolu za vozilo koje mora biti registrovano i imati registracionu nalepnicu, polisu osiguranja kao i evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi.


     I   naravno kada lice upravlja  motornim vozilom duzan je da pokaze gore navedena dokumenta ovlascenom licu ukoliko mu je zatrazi.

Isto tako vozac je duzan da za vreme upravljanja motornim vozilom koristi pomagala koja su upisana u vozacku dozvolu ( naocare , sociva ....). Dok, ako je vozac u tolikoj meri bolestan ili psihicki rastrojen , ili je pod dejstvom psihoaktivnih lekova , pokazuje znake alkoholne poremecenosti , ili opojnih droga  NE SME  da otpocne voznju i upravlja vozilom po putu.

 

Kategorije vozila u nasoj zemlji :

 • ''AM''  - Mopedi, laki tricikli i laki cetvorocikli.
 • 16.godina je potrebno za polaganje ove kategorije, dok sa 15. godina mozete da zapocnete obuku

 

 

 

 

moped

 

 

 

 

 

 

motocikl

'' A''  kategorija

 

Pravo za polaganje i upravljanje ovom kategorijom ima lice :

 • A1 za motocikl radne zapremine do 125cm i snage motora do 11 kw ciji odnos snage motora i mase vozila nije veci od 0.1 kw/kg i teski tricikl cija snaga motora ne prelazi 15 kw. Ovu kategoriju moze imati lice koje je navrsilo 16.godina zivota
 • A2 za motocikl cija snaga motora nije veca od 35 kW i ciji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kw/kg. Ovu kategoriju moze imati lice koje je navrsilo 18.godona zivota
 • A Motocikli i teski tricikli cija snaga motora prelazi 15 kW  Sa navrsenih 24 godina kandidat stice pravo da izadje na prakticni ispit, osim kandidata koji poseduju vozacku dozvolu A2 kategorije najmanje 2 godine.

 

  bmw-m3

 

''B''  kategorija

 

 • B1Teski cetvorocikli. Starosni uslov za dobijanje vozacke dozvole za kategoriju B1 iznosi 18 godina.
 • B Motorna vozila cija najveca dozvoljena masa nije veca od 3.500 kg i koja nemaju vise od osam mesta za sedenje, ne racunajuci sediste za vozaca. Ovu kategoriju mogu imati lica sa 17 godina. Lica sa navrsenih 17 godina sticu pravo da izadju na prakticni ispit - polaganje, te po polozenom ispitu dobijaju probnu vozacku dozvolu, sa rokom vazenja do navrsene 21 godine. Ogranicenja koja nosi probna vozacka dozvola za kategorije A1, A2, A, B1 i B:
 1. Moze se koristiti samo na teritoriji Republike Srbije (U nekim zemljama u okruzenju je dozvoljeno njeno koriscenje, ali je potrebno pre polaska na put to proveriti da bi ste izbegli neprijatnosti na granici)
 2. Zabrana upravljanja vozilom u periodu od 23:00-06:00
 3. Zabrana upotrebe telefona i drugih sredstava za komunikaciju cak ni uz pomoc „hands free“uredjaja.
 4. Max brzina kojom se vozila smeju kretati na auto-putu je 130 km/h, dok vozac vozila koji ima probnu vozacku dozvolu ne sme da vozi brzinom vecom od:
  - 110 km/h na autoputu ,
  - 90 km/h na motoputu,
  - na putu izvan naselja 72km/h, dok na ostalim putevima brzinom koja nije veca od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se vozilo krece
 5. Vozac sa probnom dozvolom ne sme da ima u krvi alkohol niti psihoaktivne supstance dok upravlja vozilom.
 6. Motorno vozilo kojim upravlja lice koje ima probnu vozacku dozvolu, mora biti označeno posebnom oznakom “P” koja mora biti postavljena kako sa prednje, tako i sa zadnje strane vozila
 7. Vozac koji ima probnu vozacku dozvolu, a nema navrsienih 18 godina zivota, ne sme da da upravlja vozilom bez nadzora lica, koje ima navrsenih 18.godina zivota i vozacku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina
 8. Sa probnom vozackom dozvolom nije moguce upisati obuku za druge kategorije osim kategorije AM, A1, A2, B, F, M s'tim da trajanje roka vazenja probne vozacke dozvole se ne sabira vec istice sa navrsenom 21 godinom zivota ili do isteka prve zapocete Probne vozacke dozvole, a ne krace od 2 godine.
 9. Vozaci sa probnom vozackom ne smeju da voze automobil sa motorom jacim od 80 kW ili 108,2 KS. Izuzetak jesu samo vozaci sa probnom vozackom dozvolom koji voze porodicni automobil pod nadzorom clana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vazecu vozacku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.
 10. Broj putnika u vozilu pribliznog ili istog uzrasta mladog vozaca moze da ima uticaja na samu voznju, pravovremenu procenu ili ukupnu opstu bezbednost saobracaja. Broj putnika u vozilu povecava rizik na nastajenje saobracajnih nezgoda, tako da vozac mladji od 18 godina moze najvise tri lica da prevozi ukljucujuci i lice koje vrsi nadzor.
 • BE Skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji B, najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750kg, a nije veca od 3500kg. Starosni uslov za dobijanje vozacke dozvole za kategoriju BE iznosi 21 godinu.

 

 

  Zastava

''C''  kategorija

 • C1 Motorna vozila cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg. Da je lice navrsilo  18.godina zivota
 • C1E Skup vozila cije vucno vozilo spada u kategoriju C1, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila prelazi 750 kg i najveca dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila cije vucno vozilo spada u kategoriju B, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila prelazi 3.500 kg i najveca dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg. Ovu kategoriju moze imati lice sa navrsenih 18 godina.
 • C Motorna vozila cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg. Sa navrsenom 21 godinom kandidat stice pravo na polaganje ove kategorije.
 • CE Skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji C, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750 kg. Za upravljanje ovom kategorijom lice mora imati 21 godinu.

 

  bus_ikarbus

''D''  kategorija

 • D1 motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedista za vozaca imaju vise od 8, a najvise 16 sedista, cija maksimalna duzina ne prelazi 8m. Ovu kategoriju moze imati lice koje je navrsilo  21.godinu zivota
 • D motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedista za vozaca imaju vise od 8 sedista. Pravo na upravljanje ovom kategorijom imaju lica sa 24 god. zivota.
 • D1E skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji D1, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750 kg. Lice sa navrsenih 21 godinom moze upravljati ovom kategorijom.
 • DE skup vozila cije vucno vozilo pripada kategoriji D, a najveca dozvoljena masa prikljucnog vozila je veca od 750 kg. Lice sa navrsenih 24 godine moze upravljati ovom kategorijom.

 

  Traktor

''F''  kategorija

 • Traktori sa ili bez prikljucnih vozila i radne masine, moze imati lice sa navrsenih 16 godina

 

 

  motokultivator

''M''  kategorija

 

Motokultivator, ovom kategorijom mogu upravljati lica sa navrsenih 15 godina zivota

   

 

Ucenik srednje skole koji se obrazuje za obrazovni profil vozac motornih vozila mora imati navrsenih 18 godina zivota za dobijanje vozacke dozvole kategorije C i CE. Izuzetno, vozacku dozvolu za kategoriju C moze dobiti lice koje navrsi 18 godina, a za kategoriju D lice koje navrsi 21 godinu ako upravlja vozilom koje koriste vozila vatrogasne sluzbe i vozila za ocuvanje javnog reda i mira, odnosno odbrane.

 

   

 

Vozac vozila kategorije C1E, CE, D1E ili DE moze da upravlja skupom vozila kategorije BE.


Vozac vozila kategorije CE moze da upravlja skupom vozila kategorije DE, ukoliko ima kategoriju D.


Vozac vozila kategorije CE moze da upravlja skupom vozila kategorije C1E, odnosno vozac kategorije DE kategorijom D1E.


Vozac vozila B kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima i lakim cetvorociklima, teskim triciklima cija snaga motora nije veca od 15 kW i teskim cetvorociklima, kao i teskim triciklima cija snaga motora je veca od 15 kW kada napuni 21 godinu.


Vozac vozila B1 kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima, teskim triciklima cija snaga motora nije veca od 15 kW, lakim i teskim cetvorociklima.


Traktorom i radnom masinom moze upravljati samo vozac koji ima vozacku dozvolu za vozila kategorije F.


Vozac vozila kategorije A2 moze da upravlja vozilom kategorije A1 i kategorije AM, a vozac vozila kategorije A1 moze da upravlja vozilom kategorije AM.


Vozac vozila kategorije A, moze da upravlja vozilom kategorije A1, A2 i AM, vozac vozila kategorije C moze da upravlja vozilom C1 kategorije, vozac vozila kategorije B moze da upravlja vozilom B1 kategorije i vozac vozila kategorije D moze da upravlja vozilom D1 kategorije.


Vozaci kategorija B, C, C1, D i D1 mogu da upravljaju tim vozilima i kada im je pridodato priključno vozilo cija najveca dozvoljena masa nije veca od 750 kg.


Motokultivatorom moze upravljati vozac koji ima vozacku dozvolu za upravljanje vozilom bilo koje kategorije.

 

   

 

Sledece

 

Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

 

     
 
Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave.