Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

 

ads

 

  SAOBRAĆAJ ZAPREŽNIH VOZILA I KRETANJE STOKE

 

 

 

Vozac zapreznog vozila mora biti uzrasta od najmanje 14 godina zivota i sposoban da kontrolise upregnute zivotinje.

 

Vozac zapreznog vozila je duzan da u saobracaju na putu zapreznim vozilom upravlja iz vozila ili da vodi upregnutu stoku krećuci se sa njene desne strane.


Zaprezno vozilo se mora drzati  sto blize desnoj ivici kolovoza i ne sme da se ostavlja bez nadzora na putu.. Takodje, zaprezno vozilo mora da ima uredjaje za kocenje koji moraju omogucavati bezbedno zaustavljanje zapreznog vozila.

Za zaprezno vozilo koje se krece na putu moze biti privezano jedno grlo stoke, i to sa desne strane zadnjeg dela vozila.


Zaprezno vozilo koje se krece iza drugog zapreznog vozila mora se kretati na odstojanju od najmanje 50 metara, da bi se omogucilo preticanje brzim vozilima.

 

 

 

 

 

Kretanje zapreznih vozilia, odnosno pristup zivotinjama i vodjenje zivotinja nije dozvoljeno na:


  • auto put auto – putem

 

  • moto put moto putem

 

  • javni put drzavnim putevima prvog reda,

 

  • biciklisticka staza bici staza biciklistickim stazama

 

  • zabrana kretanaj zapreznih vozila gde je postavljen saobracajni  znak

 

 

 

 

 

Vlasnik, gonic, odnosno vodic zivotinja ne sme na javnim putevim da hrani, zadrzava ili prikuplja zivotinje, kao i da ih na putu ostavlja bez nadzora.

 

jahac

 

Jahac ili drugo lice koje vodi zivotinju duzan je da ukloni sve materije koje je zivotinja nanela na put.

Jahaci za kretanje mogu koristiti kolovoz puta samo ukoliko je to omoguceno rezimom saobracaja na tom putu. Za kretanje jahaca po kolovozu shodno se primenjuju odredbe ovog zakona koje se primenjuju za kretanje bicikala.

 

 

  Licima koja se prevoze zapreznim vozilom na putu, zabranjeno je stajati u vozilu, sedeti na stranicama vozila i nalaziti se na rudi za  vreme kretanja vozila.

 

 Na javnim putevima zabranjeno je hranjenje, zadrzavanje i ostavljanje stoke, isto tako zabranjeno je goniti stoku u stadu ili krdu i prikupljati je radi gonjenja na ispasu.

Kad se stoka goni u stadu ili krdu nocu, na pocetku i na kraju stada, odnosno krda, mora se nalaziti po jedan gonic koji je duzan da nosi upaljeno svetlo vidljivo za druge ucesnike u saobracaju koji mu dolaze u susret, odnosno koji se krecu iza njega.

 

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©