Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

 

ads

 

 TERET NA VOZILU

 

 

 

U saobracaju na putu vozilo ne sme da se optereti:


1) tako da ukupna masa vozila prelazi najvecu dozvoljenu masu vozila, odnosno tako da osovinsko opterecenje prelazi najvece dozvoljeno osovinsko opterecenje proizvodjaca vozila,


2) preko osovinskog opterecenja propisanog tehnickim normativima za vozila i najvece dozvoljene ukupne mase,


3) tako da vozilo sa teretom premasuje najvece dozvoljene dimenzije za pojedine vrste vozila (duzina, sirina i visina).


Izuzetno, vozilo, odnosno skup vozila, sme da ucestvuje u saobracaju na putu, uz posebnu dozvolu nadleznog organa.

 

 


Teret na vozilu mora da bude smesten i obezbedjen tako da pri voznji ostaje u polozaju postavljenom prilikom utovara, tako da:


1) ne ugrozava bezbednost ucesnika u saobracaju i ne nanosi stetu putu i objektima na putu,


2) ne umanjuje stabilnost vozila i ne otezava upravljanje vozilom, kao i da ne utice na funkcionisanje i koriscenje sklopova i delova vozila,


3) ne umanjuje preglednost vozacu,


4) ne pada i ne rasipa se sa vozila po putu, odnosno ne vuce se po putu,


5) ne zaklanja svetla, registarske tablice i druge propisane oznake na vozilu,


6) ne zagadjuje zivotnu sredinu.


Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizicko lice, koje nalozi vrsenje utovara ili vrsi utovar duzno je da prilikom utovara robe vodi racuna o postovanju ovih odredbi.
Ukoliko je utovar tereta izvrsen u inostranstvu, za potrebe primaoca, odnosno narucioca prevoza koji ima prebivaliste ili sediste u Srbiji, za postovanje odredbi ovog clana odgovoran je i primalac tereta, odnosno narucilac prevoza.

 

Ostecena vozila, predmeti i materije koja mogu da ometaju ili ugroze bezbednost saobracaja ne smeju da se ostavljaju na putu ili bacaju na put.

 

 

 

 

 

 

 

Teret na motornom vozilu moze da predje najudaljeniju tacku na prednjoj strani vozila do jednog metra.

 

teret na vozilu


Teret na vozilu ne sme da predje najudaljeniju tacku na zadnjoj strani vozila za vise od 1/6 svoje duzine, a najvise za 1,5 m, s tim da teret preostalim delom duzine mora biti oslonjen na tovarni prostor.

1/6

 

 

 

Izuzetno, u saobracaju na putu moze da ucestvuje vozilo na kome teret nije smesten na nacin propisan ovim stavom, ukoliko to odobri upravljac puta.


Ukoliko teret na vozilu prelazi najudaljeniju tacku na zadnjoj strani vozila, mora biti oznacen.

tabla

Kod teretnih i prikljucnih vozila, teret se oznacava propisanom tablom, kod ostalih vozila crvenom tkaninom (slika gore), a u uslovima smanjene vidljivosti crvenim svetlom ili svetloodbojnom materijom crvene boje.

Dozvoljeno je da teret na teretnom motornom vozilu ili prikljucnom vozilu bocno predje spoljnu ivicu svetla za oznacavanje vozila najvise 40 cm.

 

 

 

 


 

 

  Nocu, kao i danju u slucaju smanjene vidljivosti, najisturenija tacka na teretu koji se prevozi vozilom mora da bude oznacena:

  1. svetlom ili reflektujucom materijom crvene boje;
  2. kad teret na teretnom vozilu ili na prikljucnom vozilu bocno prelazi za vise od 40 cm spoljnu ivicu prednjeg ili zadnjeg svetla za oznacavanje vozila , teret mora biti oznacen:
  • sa prednje strane sa dva svetla i katadioptera bele boje,
  • a sa zadnje strane sa dva crvena svetla i katadioptera

TERET na vozilu koji moze da nanese stetu putu, objektima ili da  ugrozi bezbednost u saobracaju , moze da se prevozi samo po posebnom odobrenju.


 

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©