Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

 

 

 

SAOBRACAJ NA PRELAZU PUTA PREKO ZELEZNICKE PRUGE

 

saobracaj preko zeleznicke pruge

 

Na prelazu puta preko zeleznicke pruge, vozac je duzan da propusti sinsko vozilo koje se krece po aeleznickoj pruzi.


Vozac koji se vozilom priblizava prelazu puta preko zeleznicke pruge, duzan je da kretanje vozila podesi tako da ga moze zaustaviti pred uredjajem za zatvaranje saobracaja na prelazu ili pred uredjajem za davanje znakova kojima se najavljuje priblizavanje voza, odnosno da moze da zaustavi vozilo pre nego sto stupi na zeleznicku prugu.

 

 

 

 

 

 Ucesnici u saobracaju duzni su da se zaustave pred prelazom puta preko zeleznicke pruge u istom nivou ako je:

 

uredjaj za zatvaranje saobracaja spusten,

 

ako je taj uredjaj vec poceo da se spusta,

 

ako se daju svetlosni ili zvucni znaci koji upozoravaju da ce taj uredjaj poceti da se spusta, odnosno, da se prelazu puta preko zeleznicke pruge priblizava voz.

 

Pred prelazom puta preko zeleznicke pruge u istom nivou na kome su postavljeni svetlosni saiobracajni znaci, ucesnici u saobracaju duzni su da se zaustave kad se pojavi crveno trepcuce svetlo ili crveno neprekidno svetlo.

 

 

 

Ucesnici u saobracaju koji prelaze preko zeleznicke pruge u istom nivou duzni su da to cine sa potrebnom opreznoscu i kad svetla na prelazu nisu upaljena, a kada su polubranici i branici spusteni, vozacima je strogo zabranjen prolaz izmedju njih .

 

Na prelazu puta preko zeleznicke pruge u istom nivou na kome nema uredjaja za zatvaranje saobracaja niti uredjaja za davanje znakova  kojima se najavljuje priblizavanje voza, ucesnici u saobracaju mogu da predju preko zeleznicke pruge tek posto se prethodno uvere da prugom ne nailazi voz ili neko drugo vozilo koje se krece po sinama.

 

     

     

 

 

 

 

Vrh

 

prethodno sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©