Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

 

ads

 

 SAOBRAĆAJ VOZILA POD PRATNJOM

 

 

 

motokultivator Vozilo pod pratnjom je vozilo kome je dodeljena pratnja vozila policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, odnosno Vojno-bezbednosne agencije, kada daju posebne zvucne i svetlosne znake.

 

Kao vozilo pod pratnjom smatra se i samo vozilo policije, Vojske Srbije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije, kada daje posebne zvucne i svetlosne znake.

vozila pod pratnjom


Posebni svetlosni i zvucni znaci vozila pod pratnjom su crveno i plavo trepcuce svetlo koja se naizmenicno pale (u daljem tekstu: crveno i plavo svetlo) i zvucni znak promenljive frekvencije (u daljem tekstu: sirena).


Izuzetno, vozilo pod pratnjom sme davati samo posebne svetlosne znake bez sirene, ako je omogucena dovoljna vidljivost tog vozila i bezbednost ucesnika u saobracaju, osim kada se vozilo pod pratnjom krece brzinom vecom od dozvoljene na tom delu puta.
Radi bolje vidljivosti, vozilo pod pratnjom moze pored trepcucih svetala davati i svetlosni znak upozorenja - naizmenicno paljenje i gasenje dugih svetala.


Uredjaji za davanje posebnih zvucnih i svetlosnih znakova, smeju se ugradjivati i postavljati samo na vozilima namenjenim da vrse pratnju. Uredjaji za davanje posebnih zvucnih i svetlosnih znakova, smeju se upotrebljavati samo na vozilima kada ta vozila vrse pratnju.


Vozila pod pratnjom imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u slucaju kada se vozila krecu:

 

- semafor vozilo pod pratnjom semafor raskrsnicom na kojoj je saobracaj regulisan svetlosnim saobracajnim znakovima

ili

- policajac znakovima policijskog sluzbenika

 

 

Dok kada je raskrsnica regulisana:

 

- vozilo_pod_pratnjom_znakovi postavljenim saobracajnim znakovima

 

- oznake na kolovozu oznaka na kolovozu oznakama na kolovozu

 

- levo skretanje pravilo desne stranepravilima saobracaja (pravilo levog skretanja i pravilom desne strane)

 

na njih se ne primenjuju gore navedene odredbe zakona, kao i o ogranicenju brzine, o propustanju pesaka, o zabrani presecanja kolone pesaka, o zabrani preticanja i obilazenja vozila, pod uslovom da ne ugrozavaju bezbednost drugih ucesnika u saobracaju.

 

ogravicenje brzine

 

 

 

 

 

 

Vozac koji na putu susretne ili ga sustigne vozilo, odnosno vozila pod pratnjom, duzan je da propusti ta vozila, da im omoguci mimoilazenje i preticanje, odnosno obilazenje i, po potrebi, da ukloni vozilo sa kolovoza ili da se zaustavi, kao i da se pridrzava naredbi koje mu daju lica iz pratnje, odnosno da kretanje nastavi tek posto prodju sva vozila pod pratnjom.


Pesaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno duzni su da se sklone sa kolovoza da bi omogucili nesmetan prolaz vozilima pod pratnjom.

U pogledu medjusobnog prava prvenstva prolaza vozila vaze opste odredbe ovog zakona o prvenstvu prolaza.

 

vozilo_pod_pratnjom_pravilo_desne_strane

 

 

 


 

 

89.25

Vozac ne sme da pretice vozila pod pratnjom koja daju svetlosne i zvucne signale a vozila sa prvenstvom prolaza (policija, hitna pomoc i sl) se nigde ne pominju, shodno tome njih smete preticati.

 

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©