Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

ads

 KRETANJE VOZILA PO PUTU

 

Vozac mora za kretanje svog vozila da koristi iskljucivo put, odnosno kolovoz ili saobracajnu traku, odnosno stazu namenjenu za saobracaj one vrste vozila kojoj njegovo vozilo pripada, osim u slucaju opasnosti.

Vozac mora da upravlja vozilom na nacin kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne gubi upravljivost, pri cemu svi tockovi vozila, u normalnim uslovima eksploatacije, moraju biti u kontaktu sa podlogom.


Vozac ne sme naglo da menja nacin voznje, osim u slucaju izbegavanja neposredne opasnosti.


Vozac ne sme da zapocne bilo koju radnju vozilom u saobracaju na putu (ukljucivanje u saobracaj, promenu saobracajne trake, prestrojavanje, skretanje, polukruzno okretanje, obilazenje, preticanje, voznja unazad, iskljucenje iz saobracaja, zaustavljanje, parkiranje i dr.) pre nego sto se uveri da radnju moze da izvrsi na bezbedan i propisan nacin.

 

kretanje vozila po putu

 

Vozilo se krece desnom stranom kolovoza u smeru kretanja.


   Vozac je duzan da vozilo u kretanju drzi sto blize desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobracaja i stanje i osobine puta, ne ugrozava druge ucesnike u saobracaju i ne izlaze sebe opasnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Na putu u naselju sa kolovozom na kome za saobracaj vozila u istom smeru postoje najmanje dve obelezene saobracajne trake, vozac moze za kretanje svog vozila da koristi i saobracajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza njegovog vozila.

 

 

 Ako postoji vise saobracajnih traka za isti smer na putu van naselja, vozac moze za kretanje svog vozila da koristi saobracajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza samo u slucaju preticanja.

 

 

Vozila koja na ravnom putu ne mogu razviti brzinu kretanja vecu od 40 km/h, teretna vozila cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg i vozila koja se ne smatraju motornim vozilima (zaprezno vozilo, traktor, motokultivator i sl.), moraju da koriste krajnju desnu stranu kolovoza u smeru kretanja, osim kada skrecu ulevo ili prilikom preticanja i obilazenja.

Na autoputu sa tri ili više saobracajnih traka namenjenih za saobracaj vozila u jednom smeru, vozaci skupova vozila, cija je duzina veca od sedam metara smeju da koriste samo dve saobracajne trake koje se prostiru uz desnu ivicu kolovoza.

U slucaju zastoja saobracaja na putu gde postoje fizicki odvojene kolovozne trake, vozaci su duzni da ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i vozila sa pravom prvenstva prolaza, na taj nacin sto ce vozaci koji se nalaze u desnoj odnosno srednjim saobracajnim trakama zauzeti polozaj uz desnu ivicu saobracajne trake, a vozaci koji se nalaze u levoj saobracajnoj traci zauzeti polozaj uz levu ivicu saobracajne trake, tako da ostavljen prostor mora biti dovoljan za nesmetani prolaz ovih vozila.

 

 

 

 

Vozac ne sme da se krece vozilom unazad.


Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je iskljucivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred ako se time ne ugrozavaju niti ometaju drugi ucesnici u saobracaju.


Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepreglednom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima i na prelazima preko zeleznicke pruge.

 

Vozac koji namerava da se krece vozilom unazad moze da izvrsi tu radnju samo na kratkom delu puta i ako time ne ugrozava ili ne ometa druge ucesnike u saobracaju.

 

Kad se vozac krece vozilom unazad, duzan je da se krece onom stranom kolovoza kojom se do tada kretao voznjom unapred.

 

 

kretanje po snegu

Kad je kolovoz puta klizav usled snega, leda, blata i sl. Vozac je duzan da prilagodi svoju brzinu kretanja uslovima saobracaja i puta , tako da moze vozilo blagovremeno da zaustavi.

 

Na putu na kome su kolovozne trake fizicki odvojene jedna od druge, vozac ne sme vozilom da se krece kolovoznom trakom namenjenom za saobracaj vozila iz suprotnog smera.

 

 

dupla puma linija

Na putu sa kolovozom za saobracaj vozila u oba smera na kome postoji najmanje cetiri saobracajne trake, vozac ne sme vozilom da prelazi na kolovoznu traku namenjenu za saobracaj vozila iz surptonog smera.

 

 

15987

Na putu sa  kolovozom za saobracaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobracajne trake, vozac ne sme vozilom da se krece saobracajnom trakom koja se nalazi uz levu ivicu puta u pravcu kretanja vozila.

 

 

 

1257

Na putu sa  kolovozom za  saobracaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobracajne trake  srednja saobracajna traka se koristi za preticanje ili za skretanje u levo.

 

 

jednosmerna ulica

 

 Na putu sa kolovozom za saobracaj vozila u jednom smeru, vozac ne sme vozilom da se krece u zabranjenom smeru.
Vozac ne sme da menja nacin upravljanja vozilom naglim promenama pravca kretanja ili naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slucaju neposredne opasnosti.

 

 

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh / Sredina

 

prethodno sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©