Kategorije vozila Pojmovi i izrazi Saobracajni znakovi Oznake na kolovozu Svetlosni saobracajni znakovi Znaci koje daju ovlascena lica Svetlosni znaci koji se daju posebnim uredjajima Zvucni i svetlosni znaci upozorenja Pravila saobracaja opste odredbe Ukljucivanje i iskljucivanje vozila u saobracaju Ukljucivanje u saobracaj vozila javnog gradskog prevoza Ukljucivanje u saobracajvozila za prevoz dece Kretanje vozila po putu Mimoilazenje Mimoilazenje na putu sa uzduznim nagibom Odstojanje izmedju vozila Saobracaj u tunelu Saobracaj na prelazu putapreko zeleznicke pruge Skretanje Polukruzno okretanje Brzina Obilazenje i preticanje Upotreba svetala u saobracaju Zaustavljanje i parkiranje vozila Prinudno zaustavljanje i obelezavanje zaustavljenog vozila na putu Ostavljanje vozila na putu Saobracaj na raskrsnici Kretanje pešaka Obaveze vozača prema pešacima Saobracaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala Saobracaj zapreznih vozila i kretanje stoke Saobracaj radnih masina i motokultivatora Saobracaj traktora Saobracaj vozila pod pratnjom Saobracaj vozila sa pravomprvenstva prolaza Teret na vozilu Vuca vozila

 

nagradna igra
pause
alkohol beer

 

 

 

 

 

 

 

ODSTOJANJE IZMEDJU VOZILA

 

 Vozac koji se krece iza drugog vozila , duzan je da drzi potrebno odstojanje tako da ne ugrozava bezbednost  saobracaja .

   Potrebno odstojanje izmedju vozila treba da je dovoljno , a zavisi od brzine kretanja, vrste i stanja kolovoza, vidljivosti, atmosferskih prilika, stanja vozila i tereta, gustine saobracaja i drugih okolnosti. Potrebno odstojanje mora da bude uvek toliko da vozac moze na bezbedan nacin da izvrsi zaustavljanje a da pri tom ne izaziva opasnost i ne ometa druge ucesnike u saobracaju.

 

     Za potrebno odstojanje u normalnim uslovima saobracaja preporucuje se pola brzine kretanja vozila izrazeno u metrima (n.pr. za brzinu 100 km/h, preporucuje se odstojanje od 50 m) ili odredjivanje odstojanja u kretanju metodom „dve sekunde“. Kod metode „dve sekunde“ – trebate da izaberete neki vidljiv znak ispred sebe i kada vozilo koje ide ispred vas prodje taj znak, i Vi trebate  proci taj znak, ali tek nakon dve sekunde .

Kada se na javnom putu van naselja, sa dve kolovozne trake za dvosmerni saobracaj, na delu puta na kome nije zabranjeno preticanje, krecu jedno za drugim vozila na motorni pogon, najvece dozboljene mase preko 3500 kg ili duzine vece od 7 m, vozaci su duzni da izmedju tih vozila drze odstojanje najmanje 100 m.

 

 

 

 

 

56248

 

Bezbedno odstojanje izmedju vozila je regulisano i saobracajnim znakom 

odstojanje izmedju vozila

 

 

 

 

     

     

 

 

 

 

Vrh

 

prethodno sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©