tuning
pauza

info

download
alkohol, pivo

Novi Zakon o bezbednosti saobracaja,

Probna vozacka dozvola -

izmena i dopuna

 

- Automobil sa motorom jačim od 80 kW ili 109 KS

Vozaci sa probnom vozackom ne smeju da voze automobil sa motorom jačim od 80 kW ili 109 KS. Izuzetak jesu samo vozaci sa probnom vozackom dozvolom koji voze automobil pod nadzorom clana porodice, koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vazecu vozacku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina.

 

- Zabrana upravljanja vozilom u nocnim uslovima

Od 23:00h pa do 06:00h vozaci sa probnom vozackom dozvolom (mladi vozaci) nece moci da upravljaju vozilom zbog povecanog rizika od nastanka saobracajne nezgode. Istrazivanja pokazuju da su mladi vozaci mnogo cesci ucesnici saobracajnih nezgoda u nocnim uslovima nego li u dnevnim i to pogotovu u danima praznika ili vikendom.

 

- Prisustvo vrsnjaka u vozilu

Broj putnika u vozilu pribliznog ili istog uzrasta mladog vozaca moze da ima uticaja na samu voznju, pravovremenu procenu ili ukupnu opstu bezbednost saobracaja. Broj putnika u vozilu povecava rizik na nastajenje saobracajnih nezgoda, tako da vozac mladji od 18 godina moze najvise tri lica da prevozi ukljucujuci i lice koje vrsi nadzor.

 

- Ogranicenje brzine

Max brzina kojom se vozila smeju kretati na auto-putu je povecana sa 120km/h na 130km/h, dok vozac vozila koji ima probnu vozacku dozvolu ne sme da vozi brzinom vecom od:

- 110 km/h na autoputu ,

- 90 km/h na motoputu,

- na ostalim putevima brzinom koja je veca od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se krece

 

- Dozvoljeno preticanje na neisprekidanoj liniji odredjenih kategorija vozila.

Da bi se omogucio nesmetan saobracaj bez potrebe za drasticnim smanjenjem brzine, izmenama ZoBS-a omoguceno je preticanje iskljucivo: bicikala, radne masine, zatim traktora, zapreznog vozila i motokultivatora preko neisprekidane uzduzne linije na nacin samo ako je to bezbedno po sve ucesnike u saobracaju.

 

- Alkohol u krvi

Dozvoljena granica sadrzaja alkohola u krvi kod vozaca koji upravlja vozilom sada iznosi 0.20 mg/ml dok je ranije ta granica po Zakonu iz 2009. godine iznosila 0.30 mg/ml. Vozac sa probnom dozvolom ne sme da ima u krvi alkohol niti psihoaktivne supstance dok upravlja vozilom.

 

- Dozvoljeno parkiranje na rastojanju manjem od 5m od pesackog prelaza, biciklisticke staze ili raskrsnice

Izmenama ZoBS-a omoguceno je parkiranje i zaustavljanje u jednosmernim ulicama na udaljenosti manjoj od 5m, od pesackog prelaza, biciklisticke staze ili raskrsnice ali tek nakon prelaska iste u smeru kretanja vozila. Na ovaj nacin se moze bolje iskoristiti prostor u gradovima za jos koje parking mesto.

 

- Telefon u voznji

Vozac sa probnom vozackom dozvolom ne sme da koristi mobilni telefon cak ni uz pomoc „hands free“ uredjaja.

 

- Rok vazenja vozacke dozvole

Vozacka dozvola kategorije: C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E se izdaje na rok od pet godina.

 

- Uredbom je pomeren rok na 2. septembar od kada stupa na snagu duzi vremenski rok Probne vozacke dozvole

Rok vazenja probne vozacke dozvole povecan je sa jedne na minimum dve ili vise godina u zavisnosti od starosne dobi kada je polaznik zavrsio i izvadio vozacku dozvolu. Naime, ukoliko je polaznik polozio vozacki ispit sa 18 godina, dobice probnu vozacku dozvolu koju moze da zameni tek sa navrsenom 21 godinom zivota, dok probnu vozacku dozvolu polozenu sa 17 godina, mora da saceka cak cetiri godine do ''prave'' u tom slucaju. Uredbom je pomeren rok sa 3. aprila na 2. septembar 2019.godine kada ova odluka stupa na snagu.

 

- Rok vazenja registracione nalepnice

Izmenjen je rok za produzenje registracione nalepnice sa 30 dana na 60 dana.

 

Vrh

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©