Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VOZNJA PO MAGLI

 

 

 

Voznja po magli karakterise se smanjenom vidljivoscu i prijanjanjem pneumatika vozila za podlogu, zbog izrazite vlage u atmosferi.

 

 

 

 

magla

 

Osnovni problem za upravljanje vozilom u takvim uslovima jeste otezano orjentisanje u prostoru i pogresna procena udaljenosti.


     Vidljivost je uslovljena gustocom magle, zamagljivanjem i orosavanjem vetrobranskog stakla, te rasprstavanjem svetlosnih zraka vlastitog vozila i vozila koja dolaze u susret.

Ovakvi uslovi za voznju zahtevaju dovoljno goriva zbog povecane potrosnje, kao i potpuno ispravna svetla i brisace, sto je i inace obaveza svakog vozaca za bezbedno ucestvovanje u saobracaju.


      Kretanje po magli je rizicno i puno iznenadjenja. Zato je vozac u obavezi da ispuni sledece:

 

  • da se krece sa upaljenim kratkim svetlima i svetlima za maglu ( treba paziti da nisu upaljena duga svetla, jer ona udaraju direktno u maglu i samo otezavaju voznju vozacu i ostalim ucesnicima u saobracaju )

 

  • brzinu kretanja smanjiti proporcionalno smanjenju vidljivosti ( prilagodite brzinu stanju i uslovima na putu. To praktično znači da po magli treba da vozite brzinom
    pri kojoj ćete moći da se zaustavite pred bilo kojom preprekom kada je uočite.)

 

  • naglo ubrzavanje i usporavanje ne sme se vrsiti kao ni nagle promene pravca i nagla kocenja.

 

  • zaustavljanje i parkiranje na putu po magli nije dozvoljeno, a ako je nuzno, iza vozila se postavlja znak za obelezavanje zaustavljenog vozila na vecu udaljenost od one pri normalnoj udaljenosti

 

 

Sigurno ste primetili da pojedini vozaci koji nailaze na gustu maglu koja je ostala na putu u kotlinama i na usecima, pre nego sto udju u nju obavestavaju druge vozace iza sebe ukljucivanjem svih pokazivaca pravca na nekoliko sekundi ili vise puta pritiskaju kocnicu i na takav nacin upozoravaju ostale vozace o mogucoj opasnosti.

 

 

 

Koraci u slucaju da se naidje ili ucestvuje u saobracajnoj nezgodi koja se desila u uslovima smanjene vidljivosti

 

 

Prvi korak:

- kada pred sobom uocite maglu koja Vam u velikoj meri smanjuje vidljivost, odnosno, kada se magla javi veoma brzo - iznenada (to je narocito izrazeno u kotlinama ili na usecima), potrebno je da polako oduzmite gas sve do kraja i pratite vertikalnu i horizontalnu signalizaciju ukoliko postoji na putu (najcesce jeste postavljena na auto-putu) jer se na takav nacin polako usporava sve do one mere dok se ne prilagodi brzina onoj pri kojoj bi bezbedno moglo da se zaustavi vozilo kada se uoci prepreka.

 

Znak "magla na putu"

 

magla na putu

Izmedju zaustavne i vozne trake iscrtane su bele tacke sa rastojanjem od 32 do 35 metara i ukoliko vozac kada je magla vidi dve tacke ogranicenje brzine je 60 kilometara na cas, a ukoliko vidi jednu tacku onda je 40 km/h.

 

 

Istovremeno dok smanjujete brzinu ukljucite sve pokazivace pravca ili nekoliko puta blago pritisnite papucicu kocnice (naravno, bez naglog kocenja) jer na takav nacin obavestavate druge ucesnike u saobracaju koji se krecu iza Vas o neprosednoj opasnosti u kojoj se nalazite. Jos jednom treba naglasiti da nikako ne treba nesto naglo raditi u tim trenucima - kociti ili menjati pravac jer postoji opasnost da vozilo koje se krece iza Vas naleti na vas i ugrozi vasu bezbednost, naravno da to ne vazi ukoliko Vam preti neposredna opasnost.

 

Drugi korak:

- ukoliko se na putu vec dogodila saobracajna nezgoda, zaustavite vozilo, obavezno ostavite ukljuceno kratko i svetlo za maglu na vozilu kao i ukljucene sve pokazivace pravca, zatim ukoliko ste u mogucnosti postavite na vecoj udaljenosti od propisanog sigurnosne trouglove za obelezavanje saobracajne nezgode (bolje je vise njih).

 

Treci korak i ono najvaznije:

Obavezno se udaljite od vozila tako sto cete se kretati prema desnoj ivici kolovoza, odnosno sto dalje od puta jer je sada stvorena opasna situacija i velika je verovatnoca da ce drugo vozilo naleteti i udariti u vozila ispred. Potrudite se odmah da dok se krecete ka desnoj strani puta Vasim mobilnim telefonom pozovete pomoc odgovarajucih sluzbi i potom telefon iskoristite tako da preko postojecih aplikacija na njemu ukljucite svetlosno upozorenje na opasnost. Ukoliko nemate pri sebi mob. telefon isto tako mozete iskoristiti svetloodbojni prsluk i njime mahati te tako upozoriti vozace koji dolaze na opasnost.

 

Cetvrti korak:

Tek onda kada ste dobili ''drustvo'' u alarmiranju na opasnost od strane ostalih ucesnika u saobracaju, mozete pristupiti u pruzanju prve pomoci unesrecenima ukoliko postoji potreba za tim. Nikako ne treba odmah pristupiti pruzanju prve pomoci sve dok se mesto ne oznaci na opasnost jer postoji velika verovatnoca da ce zbog lose vidljivosti i druga vozila da udare u vozila ispred i tako jos vise pogorsati situaciju i tezinu saobracajne nezgode ciji ishod na kraju bude sa nekoliko poginulih.

 

 

 

 

 

sledece

 

 

Brza pretraga - korisni clanci :

 

 

 

Vrh

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©