Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

 

RADNJE KOJE PREDHODE VOZNJI

 

VEZIVANJE SIGURNOSNIH POJASEVA

 

 

vezivanje sigurnosnih pojaseva

 

Jako je vazno sigurnosni pojas zakopcati pre svake voznje, to vazi i za putnike koji se nalaze na zadnjim sedistima ukoliko ima ugradjeni pojas.

Zakonom je propisano da vozac kao i svi putnici tokom voznje u motornom vozilu uvek koriste sigurnosne pojaseve.

Sigurnosni pojas se pravilno postavlja samo onda kada vozac zauzme pravilan polozaj na sedistu - pogledati u delu " Podesavanje vozacevog sedista " nesto vise o tome.

 

Ukoliko je vozac zauzeo pravilan polozaj i koristi sediste kao oslonac, zakopcan sigurnosni pojas mora imati "putanju" kao sto je prikazano na slici:

 

sigurnosni pojas

Nakon sto je vozac priblizio svoje telo uz sediste, pojas treba postaviti tako da "prolazi" u delu izmedju ramena i vrata u gornjem delu, dok u donjem treba biti u karlicnom delu.

Nikako se ne sme postavljati na rame ili na mišicu ( "preko ruke" sto bi neki rekli) u gornjem delu ili preko stomaka u donjem, jer ukoliko bi doslo do kontakta sa drugim vozilom - pojas treba da naleze na kost, a NE na neki "meki" deo tela jer ce onda napraviti vise stete zbog usecanja u telo unesrecenog.

Veoma je vazno napomenuti da neke čvrste predmete kao sto su kljucevi, mobilni telefon ili torbica koja je za pojasom...i sl. budu van "putanje" pojasa, jer usled sudara pojas će "utiskavati" te predmete u telo unesrecenog i napraviti jos stete.

Prilikom voznje zimi, obavezno skinuti perjanu jaknu i onda zakopcati pojas, jer ukoliko se pojas postavlja preko jakne efekat nije isti jer se izmedju pojasa i tela javlja "vazdusni dzep" koji umanjuje efekat sigurnosnog pojasa.


  Trudnice takodje treba da zakopcaju pojas, tako sto ce karlicni pojas postaviti tako da bude sto je moguce nize, da bi se izbegao pritisak na stomak.

 

pojas

Slika pokazuje kretanje putnika u vozilu prilikom ceonog sudara bez sigurnosnog pojasa i sa zakopcanim pojasom


Vozac kao i putnici koji u vozilu ne koriste sigurnosne pojaseve, pri frontalnom udaru u objekt ili prepreku nastavljaju kretanje kroz vozilo ili ispadaju iz njega dok se vozilo gotovo trenutno zaustavilja. I koliko god se cvrsto pri tome drze rukama ili su oslonjeni nogama o pod ili upravljac, prosto je nemoguce svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju! Tada neminovno vozacu popustaju ruke, telom nalece na upravljac (volan), lomi grudni kos, kolena se lome, glavom udara u vetrobransko staklo. Nista bolje nece proci ni suvozac jer glavom krece napred, kroz vetrobransko staklo, dok putnici sa zadnjih sedista prelecu prednja sedista, glavama udaraju u vozaca i suvozace, telom lome prednja sedista, a moze doci i do izletanja iz vozila (najcesce mala deca ).

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Brza pretraga - korisni clanci :

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©