info

 

 

 

 

 

marketing

rezervni tocak Michelin

 

 URADI SAM

 

 Startovanje kablovima za pomoc pri startovanju

Ako je akumulator ispraznjen, kablovima za pomoc pri startovanju, mozete se povezati sa drugim akumulatorom koji ima isti napon 12v, dok kapacitet (Ah) ne sme biti znatno manji od ispraznjenog akumulatora.

  Ispraznjen akumulator ne iskljucivati iz mreze, dok nepotrebne potrosace obavezno iskljuciti.

  Kabl prikljuciti po sledecem redosledu :

 1. jedan kabl prikljuciti na pozitivan pol (+) jednog i drugog akumulatora
 2. drugi kabl prikljuciti na negativan pol (-) pomocnog – ’punog’ -  akumulatora i povezati ga sa masom drugog vozila (npr.blok motora)
 3. kabl ne prikljucivati na negativan pol ispraznjenog akumulatora
 4. voditi racuna da kabl ne dodiruje rotirajuce delove motora

 

   Motor vozila koje daje struju moze da radi za vreme startovanja. Pokusaj startovanja ne sme biti duzi od 15 sekundi, ukoliko se motor ne pokrene odmah - pokusati ponovo, ali napraviti razmak od jednog minuta da se prikupi ’snaga’ u akumulatorima.
   Posle startovanja, oba motora ostaviti da rade u praznom hodu sa prikljucenim kablovima oko 3 minuta.

     Skidanje kablova obaviti tacno obrnutim redosledom od predhodno navedenih.

Uputstvo za vozila sa ”start-stop” sistemom

Ma koliko ova operacija delovala jednostavno, kod automobila koji su opremljeni sistemom ”start-stop” situacija je drasticno drugacija i zahteva dodatni oprez.

Naime, kod tih automobila kablovi se ne kace za akumulator, već za to postoje posebni prikljucak (minus i plus). Najbolje je da procitate uputstvo proizvodjaca za svaki automobil posebno. Jer moze se desiti da ostetite neki skupoceni elektronski uredjaj, poput putnog racunara.

U sustini, ceo postupak je isti, samo se crni kabl (minus) ne prikljucuje na minus pol akumulatora, jer je celokupna elektronika ”start-stop” sistema povezana direktno na minus pol akumulatora, sto garantuje najefikasnije pokretanje motora, pa se crni kabl prikljucuje na masu vozila ili na za to posebno oznaceni deo koji se nalazi u prostoru motora.


 

 

Startovanje guranjem ili vucom

 

Ukoliko motor ne moze da se pokrene zbog ne ispravnosti akumulatora,moze se startovati guranjem ili vucom vozila,naravno ako su svi drugi uredjaji ispravni.
   Vozac vozila ce mnogo lakse startovati motor ukoliko se nalazi na nizbrdici,jer nije potrebno previse trositi ’snagu’ na guranje vozila.
   
    Postupak startovanja motora guranjem podrazumevao bi sledece:
 

 1. vozac ce dati kontakt kljucem
 2. rucicu menjaca ce postaviti u drugi stepen prenosa (iskusni vozaci da bi olaksali startovanje rucicu menjaca postavljaju u treci stepen prenosa)
 3. sa pritisnutim kvacilom pokrenuti vozilo sa mesta,nakon ubrzavnja vozila do minimalne brzine,brzim pokretom otpustiti kvacilo malo vise od pola i ukoliko motor pocinje da radi,olaksati mu start dodavanjem umerenog gasa.

Disel motori se mogu isto tako pokretati na navedeni nacin,s’tim sto akumulator mora imati dovoljnu kolicinu ’struje’ da izvrsi pregrevanje za uspesan start.

Vozila sa katalizatorom ili automatskim menjacem ne smeju se startovati guranjem ili vucom.

 

 

Zamena ulja u motoru

 

Za pravilan i dugorocan rad motora jako je vazno motorno ulje,cija je najvaznija uloga da odvodi toplotu kao i da podmazuje,odnosno,smanjuje habanje metalnih delova.
  Motorno ulje ima svoj zivotni vek,tako da vozac mora postovati vremenske ili kilometarske intervale za zamenu,posto ulje ne samo u toku voznje, vec i zbog starenja gubi sposobnost podmazivanja.
Ukoliko se odlucite da sami  zamenite ulje, to morate raditi pazljivo jer mozete nesto da ostetite na motoru ili da sebe povredite.

 1. Prvo sto morate da uradite jeste da vozilo osigurate od nezeljenog pomeranja.
 2. Drugo je  da sacekate da se motor ohladi,jer gde ce te da ispustate vrelo ulje ?
 3. Trece, sto je i  najvaznije jeste to da ne mozete da odlazete ulje iz motora u obicne kante za smece ili u otvore za kanalizaciju (vec ga trebate dati na preradu ili reciklazu Zakon o zivotnoj sredini)

Ako i dalje imate nameru da sami zamenite ulje u motoru,postupak je sledeci:

 1. Podignite vozilo,tako da mozete prici donjem delu motora.
 2. Otvorite poklopac motora koji sluzi za dolivanje ulja.

dnevni_pregled_vozila

3) Sa donje strane motora prici i odvrnuti zavrtanj (prikazan na slici) koji se nalazi na karteru.

korito_motora_karter

Na taj nacin ispustate ulje iz motora.Kada je isteklo celokupno ulje iz motora (u odgovarajucu posudu), zategne se zavrtanj i potom sipa sveze ulje.

zavrtanj_za_ispustanje_ulja

Pre nego sto se vrati zavrtanj na mesto, treba ga obrisati.On na svom vrhu ima magnet koji sakuplja metalne opiljke i na taj nacin stiti motor od vece havarije.Metalni opiljci su produkt habanja motora.
Bakarna podloska sluzi da osigura i ne dozvoli prolazak ulja kada se zategne zavrtanj.

filter_za_ulje

Ukoliko se odlucite da zamenite i filter za ulje (a on se menja svakog drugog puta prilikom zamene ulja),postupak podrazumeva da imate poseban alat za skidanje filtera.

alatka_za_otpustanje_filtera

Alat sa kojim se skida filter za ulje.

Krug alatke obuhvati telo filtera, pomeranjem drske odvijamo filter iz lezista.
Neki mehanicari ukoliko nemaju ovakav alat ili se ne trude da ga pronadju (jer ih ‘mrzi’ da izdju iz kanala), odvijacem – srafcigerom probijaju telo filtera pa ga onda pomeranjem odvijaca skidaju. Nije bas najbolje resenje jer je filter pun ulja, tako da ono sada curi na sve strane. Na taj nacin zamascuje predmete oko sebe i priznacete nije bas ‘’ekoloski’’.

 

 

Podmazivanje sklopova na vozilu

 

Da bi vozilo sto duze ostalo ispravno ili imalo dug zivotni vek treba voditi racuna o tome da se neki sklopovi na vozilu moraju podmazivati,koliko to u pocetku izgleda nebitno.
 Sarke na vratima, kocnice vrata,cilindar brave,jezicak brave, bravu haube, sarke poklopca prtljaznika treba podmazivati na svakih 30 000km.

Kontakt bravu treba podmazivati (preporucuje se sredstvo WD-40), jer moze doci do otezanog rada brave. Ukoliko kljuc ostane u trecem polozaju posle startovanja motora dolazi do pregrevanja elektropokretaca sto ima za posledicu ostecenje namotaja i prestanak rada.

 

 

 

 

Ciscenje klema na akumulatoru

Priključci akumulatora (kleme) sluze da ostvare vezu izmedju akumulatora i elektricnih komponenti na vozilu. Vremenom one oksidiraju i na taj nacin oslabe vezu,tako da propustaju nedovoljnu struju, koja nije dovoljna za pokretanje elektricnih uredjaja na vozilu.
  Prikljucke i same polove akumulatora treba cistiti na predjenih 30 000km.

Postupak je sledeci:

 1. skinuti klemu sa pola akumulatora (obicno kljuc 13.)
 2. finim brusnim papirom (smirglom) skinuti tamne naslage sa povrsine koja naleze na pol akumulatora,koji isto ocistiti
 3. pre montaze klema na polove akumelatora, pozeljno je isprskati te povrsine sredstvom koje ce neko vreme sprecavati oksidaciju (preporucuje se WD – 40).Pogresno je obicnim uljem mazati te povrsine,jer ukoliko se to uradi stvorice se masna fleka na povrsini akumulatora koja provodi struju.Na taj nacin moze doci do toga da se akumulator cesce prazni ili unisti.

 

 

 

 

Dotezanje pomocne ( tzv. Rucne ) kocnice

 

pomocna_kocnica

Ukoliko pomocna kocnica ne radi kako treba, tacnije, morate je ''podizati'' mnogo vise nego obicno, to vam daje znak da je trebate dotezati. Normalan hod pomocne kocnice kojim se smatra da je ona ispravna je od tri do pet zubaca ( kada povlacite pomocnu kocnicu - cuje se neko skljocanje - mislim na te zupce ). Kod savremenijih vozila dotezanje se vrsi na sledeci nacin :

Prvo se ukloni plasticna kutija koja se nalazi oko pomocne kocnice tako sto se plasticni klinovi kutije uz pomoc odvijaca izbace iz otvora ( rupa ) na nosacu - ramu. Zatim se viljuskastim kljucem ( crvena strelica pokazuje to mesto ) dotegne sajla pomocne kocnice.

Nakon dotezanja pomocne kocnice, proveri se da li ona blokira imedju treceg i petog zupca, ako blokira - to pokazuje da je dotezanje uspesno uradjeno...

 

Kvar na STOP svetlu

 

 

 

Ukoliko postoji kvar na zadnjem STOP svetlu, koji se manifestuje kao na slici, jedan od uzroka moze da bude los kontakt tela Stop svetla sa sasijom vozila ( majstori kazu: losa masa ).

Kvar se manifestuje tako da kada se ukljuci pokazivac pravca, naizmenicno se ukljucuje pokazivac pravca ( migavac ) i crveno STOP svetlo na istoj jedinici.

Kvar se otklanja proverom kontakta i ciscenjem ili zamenom zavrtnja (srafa ) koji ucvrscuje ili nosi Stop svetlo. Razlog je taj sto se preko njega zatvara strujno kolo ( on vodi ka masi - a to je sasija ) i usled oksidiranja ostvaruje los kontakt sa masom, odnosno sasijom vozila.

Kod novijih vozila treba proveriti kontakte, odnosno spojeve preko kojih se prikljucuje svetlosno telo.

Svecice nemaju varnicu

 

Prvo, sto morate da proverite jeste akumulator !
Ako su hladni dani, odnosno vec su tu, prvo sto strada jeste akumulator - isprazni se ili ukoliko je star nekoliko godina biva neupotrebljiv.

Smislite nesto, pa prikljucite noviji akumulator, da li preko kablova ili ukoliko imate mogucnost da zamenite postojeci tako postupite...

Sledece je provera razvodnika paljenja i kablova :

Idemo obrnutim redom... prvo treba skinuti kabl sa jedne od svecica, gumenu kapu "svuci" do metalnog dela i i prisloniti do bloka motora  - odnosno mase, metalni deo svecice treba da bude na 1-3 mm od motora, zatim kratkotrajno zverglati-pokrenuti motor i ukoliko je sve ispravno do svecice - javice se jaka varnica svetlo roze boje sa metalnog dela kabla prema masi.
 Ukoliko je ima onda treba zameniti samo svecice, dok ukoliko izostaje, idemo dalje...skidamo visokonaponski kabl sa razvodne kape te ponovimo postupak gore opisan, varnica bi se javila ukoliko je ispravna bobina od koje krece taj visokonaponski kabl i ide na razvodnu kapu.

Bobina, pogledati na
http://www.vozite.com/elektricne_komponente_na_vozilu.html

Ukoliko varnica postoji, onda je kvar u razvodniku paljenja koji ne vrsi
svoju funkciju.....Razvodnik paljenja :


 Proveriti razvodnu kapu mozda ima neku pukotinu gde sada sa hladnim danima i vlaga ulazi u razvodnik i na taj nacin deo struje odvodi prema maasi tako da je varnica manja ili je nema...

 Ukoliko je i to ispravno, skinuti razvodnu kapu i proveriti prekidac
http://www.vozite.com/Drugo/delovi-prekidaca.jpg , o5 kazem, sa dolaskom hladnih dana i ne redovnog servisa, stvara se skrama na platinastim kontaktima prekidaca koje treba ocistiti finom smirglom, zatim, vratiti na mesto prekidac i ponoviti postupak... Isto tako treba proveriti - ocistiti i razvodnu ruku finom smirglom...

JAKO VAZNO : prilikom smirglanja treba
ocistiti samo necistoce, voditi racuna da se ne ostete kontakti na prekidacu i grafiti kontakti na razvodnoj kapi....

Da naravno, treba proveriti i veze - kablove da nemaju pukotine ili
ostecenja...treba ih zameniti novima ukoliko su stari ili osteceni...

Za dalju proveru potrebna je alatka po nazivu - Auto Glinericom (AG) - to je u stvari sijalica od 12V sa stipaljkom na jednom kraju...

 Da li do bobine dolazi +12V, (na klemu ''+''), proveravamo tako sto pri datom kontaktu - kljucem, svetli signalna sijalica akumulatora i pritiska ulja na instrument tabli - AG - sijalica treba da mirno svetli i pre i za vreme verglanja.

 Da li drugi niskonaponski kraj bobine (klema ''–'') dobija ispravan napon, proverava se tako sto AG trepce samo u toku verglanja.
Dok ako ne trepce, proveriti komutator ( tu plocicu ) odnosno sistem za paljenje koji ga zamjenjuje (elektronski ili racunarski).

 Komutator ima napajanje +12V (ispituje se kao ''+'' na bobini), masu (da li ima masu ispituje se sa AG - sijalicom ciju stipaljku sada treba povezati na + klemu akumulatora), ulaz sa citaca/davaca/senzora polozaja radilice odn. bregaste osovine (ispituje se ommetrom) i izlaz ka bobini (ka klemi ''–'').
Sada moze da bude malo komplikovano, jer treba pronaci ommetar pa izmeriti elemenat,....

 Komutator moze da otkazuje i tek pri nekim okretajima, a moguc je kvar i na citacu ili kablu ili konektoru citaca. Davac može biti kalem u razvodniku ili poseban citac ispred zubaca na nazubljenom zamajcu.

 

 

Vrh

 

 

predjasnje  

 

savet

 

>

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©