info

 

 

 

reklama

 

reklama

reklama

 

 

TRANSMISIJA NA MOTORNOM VOZILU

 

transmisija na motornom vozilu ALFA ROMEO

 

 1. Motor
 2. Kvacilo (spojnica ili tzv.kuplung)
 3. Menjac
Transmisija obuhvata sve delove i sklopove na vozilu a koji prenose obrtni momenat sa motora na pogonske tockove.

 

SPOJNICA

(kvacilo)

Frikciona spojnica - jednolamelasta

 

Namena kvacila (spojnice)

Spojnica je deo transmisije koja se nalazi izmedju motora i menjaca. Njen zadatak je da prenese snagu motora na menjac, odnosno da obezbedi elasticnu vezu izmedju motora i menjaca.

kvacilo LAND ROVER

Spojnica je stalno ukljucena.

Kvacilo (spojnica) omogućava prekid prenosa snage sa motora na pogonske tockove. Takav prekid je potreban pre svega prilikom kretanja sa mesta i kad se menjaju stepeni prenosa.

kvacilo spojnica SAAB

Kad vozač pritisne papučicu kvacila (spojnice, kuplunga..nazovi kako hoceš), on time razdvaja zamajac i potisnu ploču. Zamajac je čvrsto učvršćen na kraju kolenastog vratila i okreće se s njim. Potisna ploča je je pričvršcena za vratilo koje dolazi od menjača.

Izmedju njih nalazi se disk, odnosno deo vozila koji se naziva lamela. Ona ima zadatak da primi na sebe opterecenja, otpore i sl..
   Kada vozač pritiskom na papučicu  kvacila smanji pritisak potisne ploče na lamelu, kolenasto vratilo (sa zamajcom) i vratilo kvacila okreću se svako za sebe.

 

kvacilo Saab

 

 

 

 

Kada vozač oslobodi papučicu, uključuje kvacilo i  onda se okreću zajedno, tako da se na taj nacin prenosi obrtni moment sa motora preko kvacila na menjac.

 

 

kvacilo-spojnica Opel

 

 1. Zamajac
 2. Disk (lamela)
 3. Potisna ploca
 4. Potisni lezaj
 5. Opruge
 Lamela je čelični krug na koji su s obe strane zakovane ili zalepljene obloge. Kad potisna ploča pritisne tanjir kvacila uz zamajac, pritisak mora biti dovoljno velik da spreči proklizavanje  kvacila.
Ni tanjir  kvacila ni potisna ploča nisu kruto pričvršćeni, nego se mogu u uzdužnom smeru pomerati na vratilu kvacila.

 

 

Spojnice (kvacilo) moguci kvarovi

 

 

Lako i pravilno rukovanje spojnicom zahteva da ona mora biti pravilno podesena i naravno ispravna. Hod pedale kvacila treba kontrolisati, odnosno, podesiti  posle predjenih 90 000km. Novija vozila imaju samopodesavajucu spojnicu.
 Slobodan hod spojnice treba da iznosi od 25 – 40 mm.

Cesti kvarovi su :

 1. istezanje i pucanje sajle ( Od pedale kvacila u kabini pa do spojnice u motornom delu - sajla - prenosi silu koja deluje na spojnicu. Uloga spojnice je da rastavi vezu izmedju motora i menjaca. Zbog dotrajalosti ili nekog drugog kvara, sajla zna da se prekine, te dovede do toga da pedala kvacila ''propadne'' u kabini. Tada vozac nije u mogucnosti da promeni stepen prenosa ili da miruje sa vozilom. Veza izmedju motora i menjaca je u tom trenutku neraskidiva sto dovodi do prekida voznje. Izlaz je zamena sajle. Novija vozila imaju bolja resenja, kod njih se hidraulicnim putem prenosi sila od pedale u kabini pa do spojnice).
 2.  potrosenost lamele ( usled pritiskanja pedale kvacila sve vreme u toku voznje ili zbog predjenog odredjenog broja kilometara, dolazi do istrosenosti lamele. Kvar se manifestuje tako sto vozilo prilikom polaska sa mesta ''proklizava'' uz zvuk koji signalizira da se neke metalne povrsine dodiruju, ili kada se sa natovarenim vozilom krece uz nagib. Resenje je zamena lamele).
 3. dotrajalost potisnog lezaja i korpe ( najpouzdaniji signal za ovaj defekt je zvuk grebanja. Kada se pritiska pedala kvacila u kabini, u tom trenutku, negde na pola puta hoda pedale, zacuje se zvuk grebanja i pedala moze da podrhtava. Dok kada se pritisne pedala kvacila do kraja ili potom otpusti, stanje je normalno - nista se ne cuje. To je siguran znak da treba otici sto pre do majstora i promeniti citav sklop kvacila, jer je mala verovatnoca da je samo potisni lezaj stradao, on za sobom i ''vuce'' i ostale delove: lamelu, potisnu plocu...i sl.

 

 

 

Menjac

 

Menjci se dele na menjace sa:

 • nepokretnim osama vratila (manuelni, tj. rucni menjaci) i
 • one sa pokretnim osama vratila (obicno su to automatski menjaci).

Postoje jos i poluautomatski menjaci koji se izvode kao menjaci sa nepokretnim osama vratila, ali u kombinaciji sa viselamelastom spojnicom (DSG menjač).

 

menjac KIA

Na slici je prikazan manuelni menjac.

Uloga menjaca je da ''prilagodi'' obrtni moment, koji stize od motora sa zahtevima puta i nacinu voznje, isto tako omogucava vozilu i voznju unazad. Menjac ima nekoliko stepena prenosa (brzina). U nizim - snaga je veca dok je brzina manja, ali u visim stepenima prenosa je obrnuto - brzina je veca.

Postoje rucni (manuelni ) i automatski menjaci.

Kod rucnih menjaca pomeranjem rucice menjaca rukom menjamo stepene prenosa uz prethodno pritiskanje pedale kvacila (spojnice). Vecina vozila imaju petostepene menjace + hod unazad. Razvojem vozila, broj brzina je sve veci, cime su performanse vozila sve bolje.

Kod automatskih menjaca, brzine se menjaju same pod odredjenim uslovima, dok je uloga vozaca samo da odabere tip voznje pritiskanjem odredjenog tastera ili postavljanjem rucice menjaca u odgovarajuci polozaj. Obicno postoje cetiri polozaja  P (Parking), N (Normal), D (Drive) i R (Rear). Novija vozila imaju i nesto vise...

Ukoliko na vozilu umesto manuelnog,postoji automatski menjac treba ga kontrolisati na svakih 4.god ili 60 000km.

 

menjac Porche

 

Na slici je prikazan menjac

 

 

 

 

 

Zglobni prenosnici

Oni povezuju menjac sa pogonskim mostom i prenose obrtni momenat. Sastoje se iz vratila i zglobnih spojnica.

Zglobna vratila moraju se kontrolisati tako da moraju biti izbalansirana i redovno podmazana na spoju i lezajevima krstova, tj. zglobnih spojnica.

 

Pogonski most

Pogonski most ima ulogu da obrtni moment sa menjaca ili kardanskog vratila prenosi na
pogonske tockove.

 

Reduktor

Reduktor se koristi kod specijalnih terenskih vozila i sluzi da dodatno poveca snagu i obrtni
momenat u potrebnim situacijama.

 

Zglobni prenosnik sa kardanskim zglobom

 

zglobni prenosnik Fap 1213

Zahvaljujuci ovoj konstrukciji, zglobno vratilo moze prenositi obrtni moment pod uglom i do 30.

 

Kardansko vratilo sa elasticnim, gumenim prstenom (hardijevim zglobom)

Kardansko vratilo na kome se nalazi Hardijev zglob je jedno od najstarijih resenja. Primenjuje se kada se prenosi manji obrtni moment i pod manjim uglom (3-12). Kod Hardijevog zgloba izmedju dve prirubnice nalazi se kruzni gumeni prsten. Gumeni prsten je naizmenicno spojen s jednom i drugom prirubnicom pomocu zavrtnjeva.

Pogonski most

 

Pogonski most treba da obezbedi pokretanje pogonskih tockova, a time i kretanje vozila.

Diferencijalni mehanizam (diferencijal)

 

pogonski most Hyundai

 

zupcanici_u_diferencijalu Toyota

 

Zglobno vratilo prenosi obrtni moment na glavni prenosnik, koga cine par zupcanika. Za tanjirasti zupcanik  pricvrsceno je kuciste diferencijala.
Za vreme obrtanja tanjirastog zupcanika, odnosno kucista istovremeno se obrcu zupcanici-trkaci , ali ne oko svojih osovina , vec zajedno sa kucistem. Trkaci se nalaze izmedju bocnih zupcanika i samim tim sluze kao klinovi za prenosenje obrtnog momenta, preko bocnih zupcanika na poluvratila.

Poluvratilo

transmisija_na_motornom_vozilu Mercedes

1) Poluvratilo
 Poluvratila prenose obrtni moment na pogonske tockove. Izradjuju se od legiranog celika pri cemu se podvrgavaju termickoj obradi, kako bi se materijalu obezbedila sto bolja svojstva.

transmisija_na_motornom_vozilu Kia

 

transmisija_na_motornom_vozilu Honda

 

Gumene harmonike na sponama tockova,poluosovinama treba kontrolisati izameniti na predjenih 30 000km.

 

 

Vrh/Sredina

 

 

predjasnje sledece

 

ogranicenje brzine

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©