info

 

 

 

 

Tockovi i pneumatici

 

 

Tockovi i pneumatici sluze za oslanjanje vozila, pogon i upravljanje vozilom. Pneumatici su elasticni naplaci tockova.

   Pneumatici na vozilu moraju biti identicni na jednoj osovini. Takodje moraju biti propisno naduvani i
sa propisnom dubinom sara. Posle svake demontaze potrebno je izvrsiti balansiranje tockova,
a preporucljivo je povremeno medjusobno menjanje tockova zbog ravnomernog habanja.

 

rotiranje_pneumatika_na_vozilu

Postupak prebacivanja pneumatika zbog što ravnomernijeg habanja.

 


   Za dobro držanje puta i optimalne performanse potrebna je tzv. radna temperatura pneumatika, odnosno svaka guma najbolje funkcionise u uslovima kakvim je namenjena.


   Tako letnje gume ‘’rade’’, odnosno pružaju svoj maksimum na temperaturi (asfalta) iznad 25 stepeni celzijusa, zimske gume se najbolje pokazuju ispod 7 stepeni celzijusa, dok su između navedenih temperatura idealne All Weather (M+S) tzv. kišne gume, koje imaju grublji profil od letnih, ali i mnogo manje lamela od zimskih.


    U toj činjenici leži razlog što se letna guma zimi proklizava i kad nema snega, dok se zimska guma leti prekomerno troši i gubi performanse za sledeću zimu.


 Zimske gume, da bi zadovoljavale propise EU, moraju nositi oznaku M+S. One s većim kramponima namenjene su dubljem snegu (odnosno kopanju) dok su profili s većim brojem lamela (poprečni valoviti uski prorezi) idealni za bljuzgavicu, led.
Ukoliko se želi voziti sigurno, trebali bi ste nabaviti dva kompleta, letni i zimski.
  Loša navika montaže samo dva zimska pneumatika na pogonske tockove, što doduše omogućava bolje ubrzanje i izlaženje iz snega, ali istovremeno dovodi vozača i putnike u stalnu opasnost od izletanja sa puta, jer drastično smanjuje mogućnost kontrole automobila  prilikom kočenja i u krivinama. Važno je dodati da su uštede pri tome zanemarljive, jer se gume mnogo pre potroše zbog pređenih kilometara nego starosti, dakle dva kompleta su možda u startu puno skuplja, ali zato i duže traju.

 

Činjenice koje utiču na vek trajanja guma

 

Brzina i način vožnje: česte krivine, česta ubrzavanja i kočenja, kao i velike brzine drastično smanjuju vek trajanja gume (gume se troše dvostruko brže pri brzini od 120km/h od gume pri brzini od 70km/h).

 

Spoljašnja temperatura: na vek trajanja gume i na njenu potrošnju utiče i temperatura korištenja gume.

Preopterećenje: preopterećenje od 20% smanjuje radni vek gume za 30%.

Pritisak vazduha u pneumaticima: nedostatak odgovarajućeg pritiska u gumi za 20%, smanjuje radni vek gume za 30%.

Oštećenja: udarci u ivičnjake ili u razne udarne rupe na putevima, udarci u kamenje, takodje mogu oštetiti gumu. Bitno je napomenuti da ta oštećenja ne moraju biti vidljiva odmah nakon udarca.

 

 

Kontrola  pneumatika

  

Nepodobni pneumatici mogu dovesti do udesa i čine vozilo neprikladnim za vožnju.


Nove pneumatike montirati uvek u paru, a još bolje u kompletu i to samo na odgovarajuće, čiste i neoštećene naplatke.

Autopneumatiku treba montirati osposobljena osoba jer se nestručnom montažom guma može mehanički oštetiti.
Pneumatike montirane suprotno oznacenom smeru obrtaja (npr. kod zamene guma) sto pre pravilno postaviti. To je jedini nacin potpunog iskoriscenja planiranih karakteristika pneumatika.

Na jednoj osovini pneumatici treba da budu:
        

  1. iste konstrukcije (radijalni, dijagonalni i sa ukrstenim pojasevima)
  2. istih dimenzija
  3. inosivosti
  4. iste vrste (letnji, zimski)

 

    Najmanje svakih 14 dana i pre svake duze voznje kontrolisati pritisak pneumatika na hladno (pneumatici se zagrevaju i sire usled voznje). Ne zaboravite da proverite i rezervni točak.

 

pomagalo

Pomagalo za skidanje kapica ventila

 

tabela

Tabela za odedjivanje pritisaka u pneumaticima – kada ima vise ili manje tereta.

Podaci za pritisak vazduha u gumama su za kontrolu hladnih guma.
Ukoliko je neophodna kontrola pritiska vazduha zagrejanih guma, pritisak punjenja mora biti 0,2 do 0,3 bara viši od propisanog. Nakon toga prvom prilikom proverite pritisak u hladnim gumama.
Za dužu vožnju po otvorenom putu, sledite uputstva proizvodača vozila o pritisku vazduha u gumama ili povećajte pritisak u gumama za 0,2 bara iznad propisanog
.

Viši ili niži pritisak od propisanog utiče na bezbednost, ponašanje vozila u vožnji, udobnost i potrošnju goriva kao i na habanje pneumatika.

Veliki potrošač goriva su takođe gume, pre svega nedovoljan pritisak u njima. U zavisnosti od pritiska, vrsta guma i automobila, nedovoljno napumpane gume vozača mogu da troše između pet i 15 posto više goriva

Pravilo kaže - veći pritisak u gumi daje manju potrošnju. Ipak, nikako nije preporučljivo dizati pritisak više od 0,2 bara iznad onoga koji je naznačio proizvođač. 


   Posle svake demontaže potrebno je izvrsiti balansiranje tockova, a preporučljivo je povremeno medjusobno menjanje točkova zbog ravnomernog habanja.

 Redovno balansiranje guma se vrši na svakih 10 000 km ili prema potrebi.

Proizvode od gume skladištite u zatvorenim prostorijama (bez izlaganju suncevoj svjetlosti, isto tako ne u blizini grejacih tela, u suvim prostorijama, bez ulja, drveta, nafte i ostalih hemikalija.

 

Svaka guma na bocnom zidu ima oznake koje vam mogu reci sve o karakteristikama gume.

 

pneumatik

Oznake pneumatika

  • 155 je širina gazećeg sloja gume - protektor (šara) - izražena je u mm
  • 70 oznacava bočnu visinu preseka pneumatika (70% od 155mm širine gazećeg dela pneumatika = 108.5mm)
  • R - označava da je u pitanju radijalni pneumatik
  • 13 označava unutrašnji prečnik naplatka (u inčima )
  • 75 oznacava nosivost pneumatika
  • T označava brzinsku oznaku pneumatika

 

Na bocnom zidu gume nalaze se podaci o dimenziji gume koja je izrazena u milimetrima. Uzmimo kao primer jednu gumu sa oznakom 155/70 R13 75T.

Broj 155 u oznaci je sirina gazeceg sloja gume u milimetrima, 70 je profil gume tj. odnos izmedju visine bocnog zida i sirine gazeceg sloja, u procentima. Oznaka R govori da je radijalni pneumati u pitanju i da su pojasevi ojačani po sredini gazećeg sloja pneumatika , te da se neće pneumatik odizati sa podloge prilikom većih brzina u krivinama.

Broj 13 predstavlja precnik naplatka - felne izrazen u incima. Broj 75 je indeks nosivosti, koji definise maksimalno opterecenje koje guma moze da izdrzi, a koje se moze procitati iz tabela nosivosti. Recimo, u ovom slučaju broj 75 znaci da guma može izdrzati maksimalnih 437 kg opterecenja.

T je indeks brzine, odnosno slovo koje u tabeli odgovara maksimalnoj brzini koju guma moze da podnese pri dozvoljenom opterecenju. Slovo T oznacava da se guma moze instalirati na automobili cija maksimalna brzina kretanja ne prelazi 190 km/h.

 

Brzinske Oznake - Inex brzine:
Slovo L - 120 km/h Slovo R - 170 km/h
Slovo M - 130 km/h Slovo S - 180 km/h
Slovo N - 140 km/h Slovo T - 190 km/h
Slovo P - 150 km/h Slovo U - 200 km/h
Slovo Q - 160 km/h Slovo H - 210 km/h

 

 

Dodatne oznake na gumama

 

Osim osnovnih oznaka koje pokazuju kakve su karakeristike gume, na bocnom zidu mogu se naci i sledeci simboli: 

DOT – Oznacava datum proizvodnje gume i obicno je izrazen u sledecoj formi DOT 1109 – to znači da je guma proizvedena u 11. nedelji 2009. godine. 


XL (Extra Load) - Guma za veca opterecenja. 


RF (Reinforced) - Oznacava da je guma dodatno ojacana. 


RFT (Run-On-Flat) - Guma koja je posebna po tome sto omogucava nastavak voznje i nakon mehaničkog ostećenja, recimo ukoliko se guma probusi. 


M+S (Mud+Snow) - Ova oznaka se obicno nalazi na zimskim i all season gumama (za sva godisnja doba). 


TL (Tubeless) - Oznaka da unutrasnja guma ne postoji. 


TT (Tube Type) - Oznaka da unutrašnja guma postoji. 


TWI – Indikator istrosenosti gume. 


C – Kada se posle dimenzije guma u oznaci nalazi slovo C, to znaci da je guma namenjena lakim teretnim vozilima. 


Treba napomenuti i da od 1. novembra 2012. godine sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. moraju imati specijalne nalepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prianjanju na mokrom terenu. Ove informacije nalaze se i u reklamnim materijalima kompanija koje proizvode gume. 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

predjasnje sledece

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©