Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

 

 

 STARTOVANJE MOTORA

 

 

kuplung

 Pritisnuti levom nogom pedalu kvacila do kraja.

 

neutralan polozaj

 Rucicu menjaca postaviti u neutralan polozaj -  izbaciti iz brzine.

 

Dati kontakt kljucem – polozaj II  ( sacekati da se ugasi zuta lampica ''grejac'' na instrument tabli (to je kod dizel motora), odnosno, kod vecine novijih vozila postoje sigurnosne lampice gde racunar kontrolise ispravnost raznih sklopova na vozilu.

 

Okretanjem kljuca udesno – polozaj III  -  pokrecemo motor ali ne duze od  5 sekundi ( da ne ostetimo akumulator – bateriju ). Ako se motor nije pokrenuo odmah, vratimo kljuc u prvobitan polozaj pa ponovimo postupak.

 

 

 

Napomena:


    Prilikom pokretanja motora pritiska se pedala kvacila do kraja jer se tako ’’iskljucuje’’ motor od ostalih sklopova na vozilu i na taj nacin se olaksava start samog motora.

Snaga koju obezbedjuje akumulator za pokretanje je onda manja, jer se pokrecu samo sklopovi u motoru  (a ne i zupcanici u menjacu) i na taj nacin se mnogo lakse pokrece motor. Naravno svi potrosaci ( svetla, radio kasetofon, brisaci...) trebaju da budu iskljuceni da ne bi oduzimali ’’struju’’ iz akumulatora i da ne bi doslo do kvara na njima.


     Rucica menjaca se postavlja u neutralni polozaj da ne bi doslo do pomeranja vozila sa mesta ukoliko pedala kvacila ne vrsi svoju ulogu (ne rastavlja vezu izmedju motora i menjaca). Da li je pedala kvacila  neispravna, ne mozete znati odmah jer vozilo miruje i motor ne radi. Da ne bi doslo do ne kontrolisanog pomeranja vozila i radi vase bezbednosti, postavite rucicu menjaca u neutralni polozaj.

 

 

gas

 

Motor se pokrece bez dodavanja gasa - akceleratora ako je sve ispravno na vozilu i normalni su uslovi ekspolatacije.

Ukoliko na motoru postoji nekakav problem ili su hladni dani, neminovno je ''dodati gas'' prilikom pokretanja.

 

 

Startovanje motora_clip_image001

 

Ukoliko se motor pokrece kada je hladno, kod starijih vozila, treba ’’obogatiti’’  radnu smesu povlacenjem  uredjaja na vozilu - ’’čok’’ ili  tzv. "sauh".
  

Vozila novijeg datuma nemaju ovakav uredjaj, vec imaju automatski sklop koji sam dozira i obogacuje smesu.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©