Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

Savladjivanje horizontalne prepreke

 

 

 

U zavisnosti od oblika prepreke, vozac a prelazi prepreku prvim ili drugim stepenom prenosa.


     Ako je prepreka male visine i sirokog precnika (kao na slici), a vozilo nije optereceno teretom, vozac prelazi prepreku drugim stepenom prenosa. Ali, ako u vozilu postoje putnici ili je vozilo pod teretom, postupak prelaska je sledeci:

 

 

savladavanje_horizontalne_prepreke_clip_image001

 

Vozac uocava prepreku i  usporava na potrebnu brzinu za bezbedan prelazak preko prepreke.


   Pred samu prepreku vozilo se krece drugim stepenom prenosa minimalnom brzinom sa pritisnutim kvacilom skoro do kraja (kvacilo je pritisnuto jer je sledeca radnja promena u prvi stepena prenosa, procitati nastavak dole..dok ukoliko je prepreka "blaga" otpustiti kvacilo i sa drugim stepenom prenosa preci prepreku).


   U ovom trenutku vozilo koristi inerciju za svoje kretanje, dok se pred samu prepreku otpusta pedala kocnice – zavrsava sa usporavanjem i vozilo vrati u ravan sa putem (ovaj detalj je vrlo bitan !!!).


   Brzina treba da je takva da se pneumatici krecu po toj prepreci (da se minimalnom brzinom  popnu i sidju sa nje), a ne da udare u prepreku i poskoce preko nje.

 

 

 

 

Kada su prednji pneumatici presli preko prepreke, vozilo je jos vise usporilo zbog otpora prilikom prelaska prepreke. U tom trenutku vozac postavlja rucicu menjaca u prvi stepen prenosa. Umerenim dodavanjem gasa i otpustanjem pedale kvacila, zadnji tockovi minimalnom brzinom prelaze preko prepreke i vozac nastavlja kretanje.

 

 

Vozac, ukoliko se penje ili silazi sa horizontalne prepreke(na slici je prikazan ivicnjak), nikada to ne sme da cini tako da se istovremeno penju ili silaze dva poprecna ili bocna pneumatika na vozilu.


   Razlog je sto moze doci do udaranja prepreke o pod vozila (ostecenja vozila) ili do prevrtanja vozila (pri vecoj brzini i nagibu).


    Ukoliko vozac silazi sa prepreke (situacija kao na slici), to cini tako da spusta jedan po jedan tocak i ne dozvoljava da pneumatik brzo ‘’sidje’’ sa prepreke. Umerenim ili jacim pritiskanjem pedale kocnice dozvoljava pneumatiku da se okrece i polako silazi sa prepreke tako da pneumatik ima uvek dodir sa njom.

 

 

Savladjivanje horizontalne prepreke_clip_image004

Vozac savladava udubljenje na kolovozu tako sto usporava vozilo kocenjem kocnicom i ubacivanjem u nizi stepen prenosa, u zavisnosti od velicine ulegnuca bira i odgovarajuci stepen prenosa (polozaj broj 1.).


   Pred samo ulegnuce vozac prestaje sa usporavanjem (u zavisnosti od velicine ulegnuca  pritiska i pedalu kvacila ili ne), koristi inerciju vozila za ulazak u samo ulegnuce (polozaj broj 2.).


   U polozaju broj 3. kao na slici, nesto pre samog dna ulegnuca,vozac pocinje sa ubrzavanjem jer treba savladati predstojeci uspon - dodaje umeren gas.


    Na samom izlasku iz ulegnuca (polozaj broj 4.) vozac smanjuje ubrzanje, ili, ako je ulegnuce malih dimenzija, otpusti papucicu gasa do kraja. Razlog je da tocak ne izadje iz ulegnuca velikom brzinom, ne odskoci i potom ne udari o podlogu.

Naravno, sada je potrebno da se pripremi i otpocne isti postupak za prelazak zadnjih tockova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sledece

 

 

Brza pretraga - korisni clanci :

 

 

 

Vrh

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©