Dnevni pregled vozila Pregled indikatora na vozilu Podesavanje vozacevog sedista Namestanje naslona za glavu Podesavanje ogledala na vozilu Vezivanje sigurnosnih pojaseva Pravilno drzanje tocka upravljaca - volana Koriscenje noznih komandi Startovanje motora Pokretanje vozila sa mesta Menjanje stepena prenosa Postupak menjanja iz prvog u drugi stepena prenosa Zaustavljanje u drugom stepenu prenosa Postupak menjanja  stepena prenosa od prvog do cetvrtog Zaustavljanje iz cetvrtog stepena prenosa Najvecu stetu vozac motoru pravi Obezbediti vozilo, iskljuciti motor Pokazivaci pravca Radnje sa vozilom na usponu Menjanje stepena prenosa na usponu Menjanje stepena prenosa na nizbrdici Zaustavljanje na usponu Polazak sa mesta na usponu Kretanje i zastajanje na usponu Obezbediti vozilo na usponu Kretanje vozila po putu Postupak  pravilnog savladjivanja krivina Metoda pravilnog savladjivanja krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine udesno Metoda pravilnog savladjivanja ostre krivine ulevo Metoda pravilnog savladjivanja ’’S’’ krivine Voznja unazad Postupak pravilnog skretanje sa vozilom u raskrsnici Medota pravolinijskog savladjivanja krstaste raskrsnice Metoda skretanja u levo na raskrsnici Metoda skretanja u desno na raskrsnici Postupak savladjivanja raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja ne regulisane raskrsnice sa kruznim tokom saobracaja Postupak savladjivanja regulisane raskrsnice sa kruznim tokom Polukruzno okretanje Postupak polukruznog okretanja bez manevrisanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja bez manevra oko pesackog ostrva Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici Postupak polukruznog okretanja na raskrsnici sa vise saobracajnih traka Postupak polukruznog okretanja uz koriscenje prosirenja pored puta Parkiranje Postupak paralelnog parkiranja izmedju dva vozila uz ivicu kolovoza Postupak upravnog parkiranja voznjom unapred Postupak upravnog parkiranja voznjom unazad Postupak kosog parkiranja kretanjem unazad Prestrojavanje Obilazenje Preticanje Vozilo koje se pretice duzno je da uradi sledece Vozac vozila koji dolazi u susret vozilu koje vrsi radnju preticanja Odustajanje od preticanja Preticanje nocu podrazumeva Opasnosti prilikom preticanja Kretanje iza vozila koji prevozi rasuti teret Prelazak preko horizontalne prepreke izbocine na kolovozu Savladjivanje horizontalne prepreke Vozilo dok stoji na semaforu… Zaustavljanje iza vozila Zaustavljanje vozila uz ivicu kolovoza u pravcu kretanja Ukljucivanje u saobracaj Zaustavljanje iza vozila u blizini pesackog prelaza i raskrsnice Zaustavljanje iza vozila koje ima vece dimenzije Kretanje u koloni vozila Odstojanje izmedju vozila Voznja nocu Voznja u tunelu Voznja po kisi Voznja po magli Voznja po snegu Voznja po zaledjenim putevima Voznja po mecavi i vejavici Uradi sam
 

 

 

 

 

 

Pokazivaci pravca

 

 

Ukoliko vozac zeli da uradi neku radnju u saobracaju, duzan je da izvrsi proveru i time ustanovi da li moze na bezbedan nacin po sebe i druge ucesnike u saobracaju tu radnju i da izvrsi.


    Nakon izvrsene provere, vozac je duzan da najavi svoju radnju ukljucivanjem odgovarajuceg pokazivaca pravca.

 

.

Provera :

 

 

Vozac koji namerava da izvrsi skretanje u levo na raskrsnici, pre otpocinjanja radnje, treba da se uveri da li moze na bezbedan nacin po sebe i druge ucesnike u saobracaju to i da uradi.


    Provere koje vozac mora da izvrsi su sledece :

    1. prvo pogleda unutrasnje ogledalo 1. (proverava situaciju iza svog vozila)
    2. pogled u bocno ogledalo 2. (provera situacije pored vozila)
    3. na kraju pogled okretom glave preko ramena 3. (provera situacije u tzv. ’’mrtvom uglu’’ ,odnosno,provera mesto koje se ne vidi u ogledalima)

 

 

 

Najava:

 

Najavu je vozac duzan da blagovremeno izvrsi, odnosno, da ukljuci odgovarajuci pokazivac pravca na udaljenosti 50-80m od mesta radnje, u normalnim gradtskim uslovima voznje ili na dovoljnoj udaljenosti.


  * U gradskoj voznji, ukoliko nema smetnji, vozac ukljucuje pokazivac pravca na udaljenosti :


- donja granica 50m
- gornja granica 80m


Bandera pored puta moze da posluzi kao orjentir kada treba ukljuciti pokazivac pravca, (razmak izmedju bandera je oko 40m)


 * Vozac nekada nije u prilici da pokazivac pravca ukljuci na gore navedenoj udaljenosti, ali zato treba ukljuciti pokazivac pravca na dovoljnoj udaljenosti.

 


   Primer:


  -  Vozac se krece auto-putem propisanom brzinom. Ako bi ukljucio pokazivac pravca na udaljenosti od 50-80m, pokazivac bi jako kratko bio ukljucen, jer od momenta najave pa do izvrsenja same radnje proslo bi oko 2 sekunde, pa postoji opasnost da drugi vozaci ne uoce ili ne shvate na vreme nameru vozaca.


     U ovakvoj prilici vozac je duzan da pokazivac pravca ukljucuje mnogo ranije, na udaljenosti od 250-300m, da pokazivac pravca bude ukljucen 4. do 5. sekundi, tako da ostali ucesnici u saobracaju uoce i shvate njegovu nameru.


- Vozac se krece u naseljenom mestu i zeli da izvrsi skretanje u levu stranu. Ali na toj strani ima dva puta koja su udaljena jedan od drugog deset metara, pa vozac, ukoliko zeli da izvrsi skretanje na drugi put (drugo skretanje), ne sme ukljuciti pokazivac pravca na udaljenosti od 50m jer ce svi pomisliti da skrece na prvi put na koji naidje. U ovom slucaju, vozac vozila treba da saceka sa najavom i kada bude u ravni sa prvim putem (skretanjem), najavi svoju nameru i potom izvrsi skretanje  na drugi put.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©