info

 

  

 Nega vozila

 

Brižljivom negom i održavanjem možete osetno produziti vek trajanja svog automobila.

Pranje vozila

   Usled delovanja raznih vremenskih prilika, industrijskih gasova, prasine ili soli koja je posuta po putevima i sl. - najvise stradaju :

  • rubovi krila 
  • spojevi na haubi 
  • spojevi na krilu 
  • donji deo vrata 
  • spojevi na zadnjoj haubi 
  • pragovi 
  • boja na vozilu

Isto tako usled pticijeg izmeta, smole drveca, polenske prasine i sl. strada boja i lak na vozilu i zato treba odmah necistocu isprati, a to narocito raditi u zimskom periodu.


   Temeljno treba oprati vozilo, kao i unutrasnju stranu blatobrana.
Vozilo treba stititi voskom redovno, a obaveyno kada primetite da voda ne stvara kapljice na karoseriji. Zastita voskom sprecava dejstvo hemijskih supstanci.
    Poliranje je neophodno samo onda kada je boja primila cvrste supstance ili matirala.

   Pranje motora se vrsi sa upotrebom odgovarajucih sredstava i tople vode pod pritiskom.

   Hromirani delovi koji su korodirali,ciste seposebnim sprejom, dok tackice koje su se uvukle u hromirane delove,odstranice se, ako se dobro istrlja osteceno mesto i isprska odgovarajucim sprejom. Nakon razlaganja rdje, dobro istrljati suvom krpom.

    Gumeni delovi najlakse se zasticuju glicerinom (kederi oko vrata) i ribljim uljem (pneumatici).

     U zimskim danima kederi oko vrata i gepeka mogu da se zalepe i prilikom otvaranja ostete,da se to ne bi desilo,potrebno ih je namazati glicerinom.

     U letnjem periodu, pneumatici nece zbog toplote ispucati ako se namazu ribljim uljem.

   Šarke na vratima, kočnice vrata, cilindar brave, jezičak brave, bravu haube, šarke poklopca prtljažnika — podmazivati na svakih 30 000km

 

 

 

 

 

 

Vrh

 

predjasnje sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©