info

 

 

Nega i odrzavanje motora

 

 

 Obuhvata niz poslova kojih se vozac mora pridrzavati da bi motor sto duze i kvalitetnije radio.
Pravilno podmazivanje motora je najvaznije za pravilan i dugotrajan rad motora. Vozac je u obavezi da svakodnevno kontrolise nivo ulja u motoru (karteru) i ono mora biti u propisanim granicama.
Po potrebi vozac treba izvrsiti dosipanje odgovarajuceg ulja u motor.

Pored toga vozac mora voditi evidenciju i pridrzavati se redovne zamene ulja.

 Prečistač ulja

 

filter za ulje VOLVO

 

Motorno ulje na svom putu do pumpe za ulje, prolazi kroz sito koje zadržava krupniju nečistoću i nalazi se u karteru. Postoji još jedan prečistač (filter) koji zadržava sitnije nečistoce. Na njemu se nalazi sigurnosni protočni ventil koji se otvara i omogućava kruženje ulja ukoliko se prečistač začepi.

 

 

 

Precistaci vazduha

 

filter za vazduh BMW

 

Njihov zadatak je da odstrane najsitnije necistoce (prasinu i sl.) iz vazduha koji se usisava u motor. Ovim se ostvaruje pravilan i duzi vek rada motora, jer je u protivnom povecava se habanje cilindra i klipa zbog nečistoca koje zajedno sa vazduhom ulaze u prostor za sagorevanje.

 

filter za vazduf HONDA

 


Ulozak precistaca vazduha – zameniti na  svake 2.god.  ili na 30 000km, odnosno svakog drugog puta zamene ulja u motoru. Kod nekih vozila ovaj period je i veci 4.god. ili 60 000km. U medjuvremenu se precistac odrzava tako da se izvadi iz kutije gde se nalazi i  ''produvava’’ vazduhom pod pritiskom,te se na takav način periodično čisti i održava.

Polenski filter ili kako se još naziva - prečistač za kabinu, ukoliko postoji kao dodatna oprema – menja se na  svake 2. god. ili na 30 000km.

 

 

 

 

Vrh

 

predjasnje sledece

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©