info

 

 

 

 

 MAZIVA (ulja i masti)

 

Ulja

 

Najcesce se dobijaju iz sirove nafte ali postoje i sinteticka ulja.

   Osim sto podmazuje, ulje stiti motor od korozije, hladi delove i cisti ih od necistoce. Koriscenje nekvalitetnog ili neodgovarajuceg ulja izaziva pojacano trosenje kljucnih delova motora i na kraju dovodi do kvara na motoru. Zbog loseg ulja, najcesce, stradaju lezaji radilice i cilindri, a njihova popravka podrazumeva skidanje i potpuno rastavljanje motora.

   Najvaznije osobine ulja su viskozitet i kvalitet. Obe su posebnim oznakama jasno obelezene na ambalazi ulja, a u uputstvu za upotrebu treba da procitate kakvo ulje odgovara vasem vozilu.

  Viskozitet ili, kako se cesto naziva „gustina“ ulja bitna je za pravilno funkcionisanje motora.
Ako je ulje redje od propisanog, ono nece biti u stanju da efikasno podmaze delove motora, a suvise gusto ulje ce teze prolaziti kroz kanale za podmazivanje unutar motora i cak otezati kretanje delova motora. Oznaka za viskoznost na pakovanju ulja pocinje slovima SAE (engl. Society of Automotive Enineers – Udruzenje automobilskih inzenjera), a u nastavku je brojcana oznaka viskoznosti i posebna oznaka za specijalna ulja.

Uz ovo „SAE“, najcesca je oznaka W (Winter - zima), i ona predstavlja oznaku za takozvana monogradna ulja za zimske uslove rada (na primer SAE 5W, SAE 10W, SAE 15W...). Ovaj standard definiše svojstva ulja ne samo na niskim vec i na visokim temperaturama, cime se obezbedjuje pouzdanost pri eksploataciji motora.

- Ulja bez oznake W(SAE 10, SAE 20, SAE 30, SAE 40...) su monogradna ulja za letnje uslove rada, sa osobinama koje se zahtevaju za takvu primenu. - Ipak, cesca su „kombinovanja“ ovih dveju vrsta ulja (zimska i letnja), takozvana multigradna ulja, koja zadrzavaju priblizno istu viskoznost na vecem rasponu temperatura. U njihovoj oznaci postoje dva broja koja oznacavaju raspon viskoznosti ulja. Grubo govoreci ako je na primer, oznaka SAE 10 W-40, broj 10W oznacava da ulje na niskim temperaturama odgovara monogradnom ulju gradicije 10 W, a broj 40 oznacava da se na visim temperaturama ponasa kao monogradno ulje gradicije 40.

ZANIMLjIVO je da udruženje japanskih proizvođača automobila, ali i „Ford“, „Dženeral motors“ i „Dajmler“, imaju takozvanu ILSAC specifikaciju i publikuju svoje zahteve kojim definišu potreban nivo ulja u skladu sa API i ACEA specifikacijama.

Potrošnja

U ODNOSU na mineralna ulja i u manjoj meri na polusintetička, sintetička motorna ulja generalno imaju bolje osobine u pogledu antihabajućih svojstava, termičke i oksidacione stabilnosti, viskozno-temperaturnih karakteristika, isparljivosti, a samim tim i u pogledu potrošnje. Ova ulja imaju i niži sadržaj koksa, pa stvaraju manje taloga u motoru. Naravno, bitni su i emisija izduvnih gasova, vek eksploatacije...

Iako majstori ne preporučuju mešanje različitih vrsta ulja, zanimljivo je da je zakonski obavezno da proizvođači motornih ulja prave svoje proizvode tako da ulja iste gradacije i iste osnove (sintetička, polusintetička i mineralna) moraju da imaju sposobnost mešanja.

- Svakako da se ulja različitih viskoziteta i različitih osnova ne smeju mešati. Pri tome je moguće posle korišćenja sintetičkog ponovo preći na korišćenje nekog drugog ulja i obratno - kaže majstor Stošić. - Ali, jasno je, uz prethodnu zamenu filtera za ulje.

 

Kvalitet ulja podrazumeva vise osobina: sposobnost ulja da posle duze upotrebe zadrzi pozitivne
karakteristike i sposobnost ulja da rastvara necistoce i tako cisti motor.

 

korito motora, karter FIAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulje se nalazi na dnu motora, u delu koji se naziva karter. Slika pokazuje zavrtanj koji se nalazi na karteru i sluzi za ispustanje ulja. U delu uradi sam, pogledajte postupak zamene ulja.

 

 

Filter ulja

Filter ulja

PERIOD menjanja ulja varira u zavisnosti od motora, kao i od vrste ulja koje se koristi, ali okvirno, ulje treba menjati na svakih od 5.000 do 10.000, pa cak i 15000 pređenih kilometara. Mnogi ga samo dolivaju, što nije dobro. Obavezno je, prilikom zamene ulja, zameniti i filter za ulje. Uljni filter je bitan faktor koji značajno utiče na period zamene ulja. Vrlo često je najslabija karika u uljnom sistemu, što se ponekad zaboravlja. Osim efikasnosti filtriranja i propuštanja ulja u cirkulacione tokove, što je veoma važno kod podmazivanja motora, uljni filter u sebi zadržava čestice habanja metala koji mogu katalitički delovati na proces degradacije ulja.

 

 

 

Treba obratiti pažnju na pojavu potrošnje ulja tokom eksploatacije (što je merljivo), promenu mirisa ulja, promenu zvuka rada motora, na povišenje radne temperature motora kao i na samo startovanje motora, jer to su pokazatelji skorog kvara na vozilu-motoru.

 Odgovarajuće ulje će zimi omogućiti lako pokretanje motora, veoma brzo podmazivanje sklopova, a treba znati da 80 odsto svih habanja u motoru nastaje prilikom startovanja motora. Duže će vam trajati i akumulator...

 

 

 

 

Vrh

 

predjasnje sledece

 

 

 

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©