info

 

 

 

 

 

marketing

rezervni tocak Michelin

Dizel četvototaktni motori SUS

 

 

Dizel četvototaktni motori SUS

 

Nemački inzenjer i inovator Rudolf Christian Karl Diesel (1858-1913) mnogo je doprineo razvoju motora SUS (motora sa unutrašnjim sagorevanjem).  U njegovu čast se danas jedna grupa motora SUS naziva dizel motorima.

 

SISTEM ZA DOVOD GORIVA KOD DIZEL

MOTORA

Kod dizel-motora sistem za napajanje i ubrizgavanje razlikuje se od sistema za napajanje kod benzinskih motora. Kod dizel motora gorivo se ubrizgava u cilindar pod visokim pritiskom.

 

Pumpa niskog pritiska

 

 

pumpa niskog pritiska Opel astra

 

Pumpa niskog pritiska ima zadatak, kao i kod oto motora, da obezbedi dovod goriva iz rezervoara, preko filtera za gorivo do pumpe visokog pritiska. Ova pumpa nalazi se na pumpi visokog pritiska. U vecini slucajeva to su klipne pumpe, a redje membranske.
Filter za gorivo je sastavni deo sistema za napajanje, i naziva se fini filter . NJegov je zadatak da sve cestice mehenickog porekla zadrzi i da ne dozvoli da dospu u uredjaj za ubrizgavanje.

 

 

PUMPA VISOKOG PRITISKA

 

Pumpa visokog pritiska ima zadatak da ubrizga odredjenu kolicinu goriva u cilindre, pod odredjenim pritiskom, u odredjeno vreme i po odredjenom rasporedu. Pogon dobija od bregastog vratila motora. S'obzirom na to da ova pumpa stvara veliki pritisak, gorivo preko metalnih cevi stize do brizgaljki koje preko otvora gorivo ubrizguju u prostor za sagorevanje.

 

 

BRIZGALJKA

 

 

 

brizgaljka Doge

 

Brizgaljka ima zadatak da obezbedi ubrizgavanje goriva u prostor za sagorevanje. Brzina i nacin ubrizgavanja goriva kod dizel motora zavise od konstruktivnog oblika brizgaljke i brega u pumpi.

Karakteristika brizgaljki namenjenih za motore sa direktnim ubrizgavanjem je u tome sto se pomocu njih vrsi ubrizgavanje goriva pod vecim pritiskom, koji iznosi 150-250 bara.

 

 

 

 

 

 

GREJACI VAZDUHA U CILINDRIMA MOTORA

 

Koriste se kod dizel motora zbog specificnosti rada dizel motora da bi brze doslo do uslova zagrevanja vazduha i normalnog paljenja dizel goriva.

 

IKONA grejaca Mazda

Indikator na instrument tabli koji signalizira da su grejaci u funkciji

Pre nego sto pokrenemo hladan motor ukljucuju se grejaci kada uspostavimo kontakt kljucem sacekamo, dok nam indikator ne pokaze da se postigao potreba stepen zagrejanosti. Nakon toga pokrece se motor.

Grejaci se redovno kontrolisu pred svaku zimu i menjaju po potrebi, dok bi njihov vek bio oko 50000 km ili cak i vise.

FILTER ZA GORIVO

 

Posle svake zamene motornog ulja treba kontrolisati filter goriva na eventualni vodeni talog. Na fileru postoje dva vijka – zavrtnja, jedan je sa gornje a drugi je sa donje strane filtera.Treba ih olabaviti – otpustiti tako da voda izadje iz filtera. Kada se umesto vode pojavi gorivo, odmah treba zategnuti oba vijka.
   Nikada ne dopustiti da se filter isprazni i da se javi vazduh u filteru umesto goriva, jer obezvazdusavanje je slozena radnja. Ukoliko vam se desi da morate da startujete motor, a da je predhodno rezervoar ili filter bio prazan, morate startovati motor do 30.sekundi. To morate da radite tako dugo jer gorivo treba da popuni sistem za dovod goriva, ako motor nije startovao odmah, ponoviti postupak.
   Ukoliko motor radi u otezanim uslovima (veca vlaznost vazduha-primorski krajevi, ekstremno visoka ili niska spoljasnja temperatura, kao i u velikoj razlici izmedju dnevne i nocne temperature), filter treba cesce kontrolisati.

 

Dizel cetvototaktni motori_SUS_filter_za_ulje OPEL Corsa

 

Filter goriva- ispustanje vode kod dizel motora  -  jednom godisnje, zamena filtera posle predjenih 300000km.

 

Vrh

 

 

predjasnje sledece

 

 

savet

 

 

Sva prava su zadrzana, zasticena su zakonom o autorskim pravima te sorodnim zakonima. Neovlasceno koriscenje bilo kog dela portala, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se krsenjem autorskih prava autora sajta i podložno je tuzbi. Autor sajta ne preuzima nikakvu odgovornost za upotrebu ili krivo tumacenje informacija sadrzanih na ovome mestu. Autor sajta zadrzava pravo izmene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadrzaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave. ©

 

  Powered by Batanele©